Wyoming

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Minerva terras in het Mammoth Hot Springs gebied van Yellowstone National Park.

Wyoming,
Verenigde Staten


Het Minerva terras in het Mammoth Hot Springs gebied van Yellowstone National Park.

Al veel collega-reisreporters vóór mij hebben Yellowstone Natl. Park bezocht en de fenomenale natuurverschijnselen van vulkanische oorsprong beschreven die het park herbergt. Daar hoef ik dus nu weinig meer over te zeggen omdat ik eventueel in herhalingen zou kunnen vervallen. Toch zijn er wel enkele dingen waarover ik even kort iets wil zeggen voordat ik het wil hebben over een van de, naar mijn mening, erg attractieve natuurfenomenen in het park

Het Yellowstone is het oudste nationaal park in de wereld. Het werd in 1872 opgericht door president Ulyssus Grant en staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het park heeft een enorme oppervlakte en is nog net iets groter dan onze provincies Groningen, Friesland en Overijssel samen. De gemiddelde hoogte in het park is 2440 meter, zodat het in het begin van oktober 2014, toen wij er waren, al behoorlijk koud was en de eerste sneeuw begon te vallen.

Alle vulkanische verschijnselen die zich in Yellowstone voordoen, worden veroorzaakt door een enorme krater die zich onder de oppervlakte van het park bevindt. Deze supervulkaan komt gemiddeld elke 600.000 jaar tot een grote uitbarsting. De laatste vond 640.000 jaar geleden plaats; in feite is hij dus over tijd ?. Vrees kon mij echter niet weerhouden om het park nog een keer te bezoeken.

Een geweldig mooie weg

Vanuit Billings, Montana, reden we via Red Lodge en Cook City over de scenic byway 212 de noordoost ingang van Yellowstone binnen. Deze scenic byway is landschappelijk een van de mooiste wegen (zie www.beartoothhighway.com) waarop we ooit gereden hebben. Hij biedt prachtige uitzichten op het Beartooth bergmassief. Deze weg wil ik van harte als tip aanbevelen. Verder westwaarts rijdend vervolgden we onze weg naar de Mammoth Hot Springs camping waar vandaan we o.a. het vlakbij liggende Minerva terras bezochten.

Het Minerva terras.

Dit terras is een onderdeel van de kalkterrassen van Mammoth Hot Springs. Door deze heetwaterbronnen wordt kalk op de terrassen afgezet die travertine wordt genoemd. De oudere terrassen zijn meestal donker- of lichtbruin van kleur en de terrassen waarop zich korter geleden travertine heeft gevormd, kunnen, mede door de algvorming, een breed scala van kleuren tonen. De meest recentelijk met travertine overdekte terrassen zijn sneeuwwit.

Op de foto zie je een deel van het Minerva terras dat ik erg mooi vond.

Meer weten, zien en horen over ons bezoek aan Yellowstone?

Kijk dan naar de videofilm die we in het park maakten en laat je op een prettige manier verrassen. De film is te zien op https://vimeo.com/140784727.