Login Reporter
Meld je aan
Search Country

Verenigde Staten reisblogs

Muziekreis USA

PerryVermeulen was er (tot 22 jul 2009) Gepost op 24 feb 102 reacties

Wie van muziek houdt en in een paar weken de geboorteplaatsen van diverse stijlen wil bezoeken, moet in de VS de Mississippi volgen zoals ik dat in 2009 heb gedaan.

Begin in Chicago, Illinois. Begin jaren’80 ontstond hier de house, maar de stad staat ook bekend om de jazz en de blues. Elke avond kun je kiezen uit meerdere geweldige acts. Zo heb ik geweldige muziek gehoord in The Green Mill; een jazzclub. Drie mannen op middelbare leeftijd die muziek maakten zoals je het weinig hoort – en eigenlijk vind je dat topniveau gedurende je hele muziekreis. De gekleurde man met de witte hoed genoot zichtbaar van het ovationele applaus na het optreden.

En dan reis je vervolgens naar het Zuidwesten, via het mooie Springfield naar het grote St. Louis in Missouri. In de nachtclub Blueberry Hill treedt één woensdag per maand de rock 'n roll-legende Chuck Berry op – de tachtig alweer enkele jaren gepasseerd, maar nog steeds een muzikaal genie. Hij was er helaas niet tijdens mijn verblijf in de stad – check het altijd even want zoiets mag je volgens mij niet missen!

Volg de Mississippi zo’n vierhonderd kilometer zuidwaarts en je bent in de muziekhoofdstad van de wereld. Memphis, Tennessee. Beale Street biedt vijfhonderd meter aan clubs, met in de één nog betere livemuziek dan in de andere. Ook in de open lucht staan altijd wel wat bandjes verspreid. Blues, soul, gospel, rock n' Roll – nergens zoveel kwaliteit als hier. Wat heb ik enorm genoten van onder andere Wonderful World en Purple Rain. Jankende gitaren, geweldige vocalisten… Ik zou hier wel elke avond kunnen zitten.
De beroemdste inwoner was Elvis Presley, die hier zijn carrière begon. Dat was in de Sun Studio, waar ook Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash en Roy Orbison ooit hun eerste platen maakten. En bluesgigant B.B. King, ook bekend van de Blues Clubs die als paddenstoelen uit de grond rijzen in Amerika – de eerste vestiging staat natuurlijk op Beale Street. Bezoek naast de Sun Studio ook het museum van Stax Records, het Rock N' Soul Museum en natuurlijk Graceland – het woonhuis van Elvis.

Je zou in Tennessee een uitstapje kunnen maken naar Nashville, hoofdstad van de countrymuziek.

Vervolgens kom je in de staat Mississippi. De staat waar de negroïde slaven ooit hun werkliederen lieten horen tijdens het werken op de katoenplantages. Niet ver ten zuiden van Memphis ligt Clarksdale, het centrum van de blues in de Mississippi Delta. Clarksdale is de geboorteplaats van de muzikanten Sam Cooke en Ike Turner en van de legendarische bluesspelers Muddy Waters, John Lee Hooker, en Big Jack Johnson. Hier is de blues geboren. In Clarksdale bevindt zich het Delta Blues Museum, de Ground Zero Blues Club (mede opgericht door acteur Morgan Freeman), en de Shack Up Inn; slapen in oude houten huisjes op een voormalige katoenplantage. Een hele bijzondere plek om te overnachten! Zittend op je veranda kun je, nippend van je biertje, de blues luisteren… Je komt denk ik niet dichterbij in die wereld die helaas niet echt meer bestaat. In Clarksdale ligt ook het kruispunt waar volgens de legende Robert Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht om de blues te kunnen spelen.

Wat tijd over? In de stad Tupelo is Elvis geboren. Voor alleen een foto van zijn geboortehuis en een museumbezoekje, lag deze plek voor mij net iets te ver van de route. Wel heb ik in het dorpje Indianola het gloednieuwe B.B. King Museum bezocht. De expositie geeft, in beeld en geluid, een geweldige indruk van deze koning van de blues. Een mooi, modern museum.

Via Vicksburg en Jackson reis je vervolgens naar een andere enorme muziekstad: New Orleans, de bakermat van de slavenmuziek, de gospels en de jazz. Wat Beale Street in Memphis was, heet hier Bourbon Street. Beroemde barren als Johnny White's, The Famous Door, Razzoo en The Cat's Meow bieden hier elke avond topmuziek. Alleen in deze Amerikaanse stad mochten negers vroeger in het openbaar samen muziek maken. Ze deden dat op Congo Square, tegenwoordig liggend in het Louis Armstrong Park. Bepaald niet één van de veiligste plekken in de stad, maar wel geweldig dat New Orleans hier één van de grootste jazzmuzikanten eert die het ooit gekend heeft.

Thuisgekomen bestel je snel cd’s, zul je merken, om te proberen die ervaringen te herbeleven. Dat zal je op die manier nooit helemaal lukken, maar met de ogen dicht kom je een heel eind. Een geweldige reis die weer eens een wat ander Amerika laat zien!

PerryVermeulen Positie 1522 (50 p.) Lid sinds 19-02-2010 Foto's: 99 Tips: 19 Blogs: 5 Fans: 0
 

Foto's bij deze blog

 

Laat een reactie achter:

Naam (verplicht)
Email (verplicht)
Ja, stuur mij automatisch bericht als PerryVermeulen een nieuwe blog post.
Ja, stuur mij automatisch bericht als er reacties na mij worden geplaatst.
Ja, stuur mij automatisch de wekelijkse Columbus Magazine Nieuwsbrief.
Reactie toevoegen »

Reacties bij deze blog

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op 27 feb

Geweldige blog! Erg leuk thema ook, ik heb trouwens ook nog een tip over het BB king museum in Amerika.

 
Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op 24 feb

Wat een geweldig verhaal. Voor de muziekfanaat lijkt me dit het neusje van de zalm. Je zou er zelfs een georganiseerde trip bij kunnen bedenken, die zou dan zeker veel klanten krijgen, want het lijkt me heel bijzonder allemaal. Grappig dat ik nu ook eens foto's zie van Bourbon Street, doet me meteen denken aan het nummer van Sting: "There's a moon over Bourbon street tonight", geweldig nummer.

 

Andere blogs van deze gebruiker

Ellis Island, toegangspoort tot Amerika

1 2

Gepost op 26 februari

Verenigde Staten New York City

Hectiek op de stoeprand

1 1

Gepost op 24 februari

Verenigde Staten New York City

Excursie Venezuela

4 1

Gepost op 22 februari

Venezuela Noordkust en eilanden van Venezuela

          _______________________________________

Reisaanbiedingen VS

NBBS Reizen

City highlights

HIER DE TITEL VOOR GOOGLE Reis comfortabel per trein van Washington DC naar New York. Wandel door beroemde straten en winkel in eindeloze winkelcentra. Bekijk aanbieding
9 dagen Vanaf
€ 1.329

_______________________________________

Route 66

HIER DE TITEL VOOR GOOGLE Maak een autorondreis door Amerika over de historische Route 66. Je gaat onder andere langs Chicago, Las Vegas en Amarillo. Bekijk aanbieding
17 dagen Vanaf
€ 1.380

_______________________________________

Treasures of Oregon

HIER DE TITEL VOOR GOOGLE Tijdens deze rondreis per auto ontdek je spectaculaire bergen en pittoreske steden. Je komt langs Oregon, Seattle en Portland. Bekijk aanbieding
17 dagen Vanaf
€ 1.520

_______________________________________

Wonderfull National Parks

HIER DE TITEL VOOR GOOGLE Bezoek de prachtige natuurschatten van de Verenigde Staten: Mount Rushmore, Yellowstone, Salt Lake City, Grand Canyon en nog veel meer.
Bekijk aanbieding
18 dagen Vanaf
€ 1.819

_______________________________________

Best of eastern USA

HIER DE TITEL VOOR GOOGLE Je laat New York achter je en rijdt naar Boston. Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden van deze Europees aandoende stad, zoals Faneuil Hall Marketplace en Harvard University.
Bekijk aanbieding
12 dagen Vanaf
€ 1.363

_______________________________________

 

Vliegtickets

Boek hier je vliegticket. Abonnees krijgen korting. Word abonnee.