Het onbekende Wilde Westen van de VS image
Lkoedam

Het onbekende Wilde Westen van de VS

In de staten Oregon en Washington ontdek je het onbekende Wilde Westen van Amerika, met paardentochten door de woestijn, actieve vulkanen en een magisch meer. Columbus-redacteur Mark Mackintosh deelt zijn favoriete tips.

Rodeohelden Jessie en Harrison bieden paardentochten in de high desert van de staat Oregon aan. Foto: Benjamin Reed.
Rodeohelden Jessie en Harrison bieden paardentochten in de high desert van de staat Oregon aan. Foto: Benjamin Reed. (© Columbus Travel 2015)


De staten Washington en Oregon, in het het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten, vormden voor pioniers in de negentiende eeuw the final frontier. En zo voelt het nog steeds als je hier de afwisselende, ongerepte natuur verkent. Van de natte, uitbundig groene kust tot het gortdroge, vulkanische binnenland.



Paardrijden in de woestijn



Het was liefde op het eerste gezicht toen Jessie (Jessica) en Harrison, beiden fervente paardrijders en rodeohelden, elkaar enkele jaren geleden ontmoetten. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk en verzorgen ze paardentochten vanuit de Brasada Ranch. De ranch is de uitvalsbasis voor de Oregon Badlands, een steppeachtig gebied (high desert) waar de aarde op veel plekken gebarsten is en enkel aan oude jeneverbessen en alsem voeding biedt. In de verte schitteren de bergen van de Cascades-keten, en in het bijzonder de besneeuwde vulkanische Three Sisters, in de zon. Op een Clydesdale-paard – herkenbaar aan zijn harige hoeven – kom je ook langs wilde woestijnbloemen, droge rivierbeddingen en oude rotstekeningen van indianen. Startpunt trail: 43° 95' 39'' noord, 121° 01' 48'' west. Echte diehards gaan nog een stapje verder en volgen de Oregon Desert Trail, een pad voor hikers en ruiters dat momenteel wordt aangelegd en van het plaatsje Bend naar de grens met de staat Idaho, ruim duizend kilometer verderop, moet leiden.



Midden in de Ring van Vuur



Een groot deel van het noordwesten van de VS is zo machtig dat je gemakkelijk vergeet dat je door een van de gevaarlijkste regio’s van het land reist. Van noord naar zuid loopt hier de Cascade Range, een bergketen met een groot aantal actieve vulkanen die deel uitmaken van de Ring van Vuur. In de afgelopen eeuwen vonden alle vulkanische uitbarstingen in de VS, exclusief Hawaï en Alaska, hier plaats. Het meest spectaculaire recente voorbeeld is Mount Saint Helens in de staat Washington in 1980, waarbij een groot deel van de berg instortte en tientallen mensen omkwamen. De omgeving van de vulkaan veranderde in een desolaat maanlandschap, dat inmiddels weer deels begroeid is. Rondom de vulkaan zijn trails uitgezet voor hikers, maar je kunt tussen mei en september ook een helikoptervlucht over de krater maken.



Diepste meer van de VS



Ten zuiden van Saint Helens, in het binnenland van de staat Oregon, ligt Crater Lake. 7700 jaar geleden zakte een vulkaan hier door een uitbarsting in en liet een diep gat achter. Sneeuw- en regenval vulden mettertijd het gat op. Het resultaat is een welhaast surrealistisch blauw meer, het diepste van de VS. Met de auto kun je buiten de winter de maar liefst vijftig kilometer lange route rondom de kraterwand afleggen, met uitzicht op massieve kliffen. Highlights onderweg zijn de Pinnacles, een soort kegels van vulkaanas die door erosie zijn gevormd, en de Vidae-watervallen. Wil je de benen strekken, hike (of langlauf) dan langs het meer via de Garfield Peak Trail of de pittigere Cleetwood Cove Trail. Ook leuk is de boottocht op het meer zelf naar het kleine Wizard Island (alleen in de zomer).



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)