New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

1990: NY: World Trade Centre.

New York City,
Verenigde Staten


New York City (officieel City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en is gelegen in de staat New York. Ze vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, film, muziek, mode en cultuur. Met een grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogstaande musea, galerieën, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York City, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden. New York City heeft een oppervlakte van 1214 km2 (785,2 km2 land en 428,8 km2 water). Er wonen 8.143.198 inwoners.

Het World Trade Center of WTC was een complex van zeven gebouwen met een totaal vloeroppervlak van 1,24 miljoen m² gelegen in het financiële hart van New York. Het World Trade Center stond bekend om zijn twee 110 verdiepingen tellende torens, de 'North Tower' en de 'South Tower'. Samen droegen zij de bijnaam 'Twin Towers' (Nederlands: 'Tweelingtorens'). De twee torens hadden een hoogte van 417 meter respectievelijk 415 meter en waren ooit de hoogste gebouwen ter wereld. Het complex werd geteisterd door de brand van 13 februari 1975 en de bomaanslag van 26 februari 1993. Desondanks was het World Trade Center onderdeel van New York en werd over de gehele wereld gezien als symbool voor de Verenigde Staten.

Alle gebouwen van het World Trade Center zijn verwoest door de terroristische aanslagen op 11 september 2001. De twee torens (1 WTC en 2 WTC) stortten in, samen met 7 World Trade Center (7 WTC). Het Marriott World Trade Center (3 WTC) werd geplet door de twee vallende torens. 4 World Trade Center (4 WTC), 5 World Trade Center (5 WTC) en 6 World Trade Center (6 WTC) waren zwaar beschadigd en waren niet meer in staat om gerepareerd te worden, ze werden later gesloopt. 7 World Trade Center is inmiddels vervangen door een ander gebouw dat dezelfde naam draagt. Ook werkt men nu aan de Freedom Tower en een herdenkingsmonument.