Tsunami trof ooit New York image
Happynessie

Tsunami trof ooit New York

Vermoedelijk was New York 2300 jaar geleden slachtoffer van een tsunami. Uit recent bodemonderzoek zijn Amerikaanse wetenschappers tot deze nieuwe ontdekking gekomen.

Het onderzoek naar het verloop van deze historische gebeurtenis wordt onder andere uitgevoerd door wetenschappers van de Vanderbilt Universiteit. In New York en New Jersey zijn op meer dan twintig plaatsen ongebruikelijke vondsten uit zee gedaan, zoals marinefossielen en schelpen. Het gaat om grote vondsten die volgens wetenschapper Steven Goodberd alleen met hoge snelheidsgolven en sterke stromingen op hun huidige plek konden komen. Dit wijst erop dat er een mogelijkheid bestaat dat de Big Apple 300 v.C. is getroffen door een tsunami. Steven Goodberd liet weten dat de golven tussen de drie en vier meter hoog moeten zijn geweest om de schade aan te richten die zij tegenkwamen in de 2300 jaar oude bodemlaag.

Oorzaak
Wat de oorzaak van deze natuurramp was, is moeilijk te achterhalen. De meeste geologen zeggen dat er sprake was van een onderzeese grondverschuiving. Dallas Abt en haar team van de Universiteit van Colombia geloven dat het gaat om een meteoriet die de aarde was ingeslagen. Zij ontdekten materialen in de New Jersey en Hudson River die onder extreme druk en temperaturen worden geproduceerd. Er is echter nog geen krater gevonden.

Alternatieven
Er bestaat ook een mogelijkheid dat een zware storm deze sporen achterliet. De afgelopen dagen zijn wel meer bewijzen boven tafel gekomen die erop wijzen dat de stad daadwerkelijk door een tsunami was getroffen. Tot nu toe wijzen de meeste vondsten erop dat de stad 2300 jaar geleden getroffen was door een verwoestende golf. Als het geen tsunami was, dan was het in ieder geval een storm van ongekende kracht.

Foto door ymok.reisreporter.nl