New York City Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Tsunami trof ooit New York

Gepubliceerd: 11 mei 2009
0

Vermoedelijk was New York 2300 jaar geleden slachtoffer van een tsunami. Uit recent bodemonderzoek zijn Amerikaanse wetenschappers tot deze nieuwe ontdekking gekomen.

Het onderzoek naar het verloop van deze historische gebeurtenis wordt onder andere uitgevoerd door wetenschappers van de Vanderbilt Universiteit. In New York en New Jersey zijn op meer dan twintig plaatsen ongebruikelijke vondsten uit zee gedaan, zoals marinefossielen en schelpen. Het gaat om grote vondsten die volgens wetenschapper Steven Goodberd alleen met hoge snelheidsgolven en sterke stromingen op hun huidige plek konden komen. Dit wijst erop dat er een mogelijkheid bestaat dat de Big Apple 300 v.C. is getroffen door een tsunami. Steven Goodberd liet weten dat de golven tussen de drie en vier meter hoog moeten zijn geweest om de schade aan te richten die zij tegenkwamen in de 2300 jaar oude bodemlaag.

Oorzaak
Wat de oorzaak van deze natuurramp was, is moeilijk te achterhalen. De meeste geologen zeggen dat er sprake was van een onderzeese grondverschuiving. Dallas Abt en haar team van de Universiteit van Colombia geloven dat het gaat om een meteoriet die de aarde was ingeslagen. Zij ontdekten materialen in de New Jersey en Hudson River die onder extreme druk en temperaturen worden geproduceerd. Er is echter nog geen krater gevonden.

Alternatieven
Er bestaat ook een mogelijkheid dat een zware storm deze sporen achterliet. De afgelopen dagen zijn wel meer bewijzen boven tafel gekomen die erop wijzen dat de stad daadwerkelijk door een tsunami was getroffen. Tot nu toe wijzen de meeste vondsten erop dat de stad 2300 jaar geleden getroffen was door een verwoestende golf. Als het geen tsunami was, dan was het in ieder geval een storm van ongekende kracht.

Foto door ymok.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Verenigde Staten artikelen
Interview
Erik de Vogel: ‘Central Park kun je helemaal voor jezelf hebben'

01 feb 2017, Erik de Vogel en zijn partner Caroline De Bruijn maken samen het reisprogramma Romancing the Globe. In onze Reisbucketlist las je al over hun Canada- en IJsland-tips, maar net zo romantisch is hun picknick-tip in New Yorks Central Park. ‘New Yor...

0
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Klimaatverandering. Een gevaar voor werelderfgoed

19 nov 2016, Archeologen mogen hun borst letterlijk nat gaan maken. Volgens het rapport van Environmental Research Letters lopen meerdere UNESCO Werelderfgoederen het risico om voor het jaar 2100 onderwater te staan of beschadigd te zijn. Nog even en dan zijn ...

1
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
10 absurde boetes die je reis behoorlijk kunnen verpesten

27 okt 2016, Wat hier in Nederland een normaal gebruik is, kan strafbaar zijn in een ander land. Leuk die andere culturen en gebruiken, maar houd wel even rekening met bizarre boetes die je vakantie nog weleens een stukje duurder kunnen maken!

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.