In een paar uur de wereld rond. Het OV van de toekomst image
Aniyar46

In een paar uur de wereld rond. Het OV van de toekomst

In een paar uurtjes van continent naar continent reizen, met de metro! Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One moet dit openbare vervoersmiddel van de toekomst mogelijk gaan maken. De eerste tests vonden reeds plaats.



De Hyperloop is een vacuüm gezogen buis met een magneetrailsysteem (Foto: © Hyperloop One)



De Britse tekenaar Mark Ovenden schetste in 2003 een fictieve wereld die verbonden was door een metronetwerk. Grote wereldsteden vormden de haltes. Hij had waarschijnlijk niet kunnen voorspellen dat zijn fantastievolle tekening ooit werkelijkheid zou worden. Het plan is namelijk overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One, dat zichzelf ten doel stelt om de wereld te verbinden door middel van futuristische treinbuizen. De eerste tests vonden al plaats, in de woestijn in Nevada. De trajecten moeten over drie tot vier jaar daadwerkelijk in productie gaan. Het bedrijf focust zich eerst op regionale netwerken om vervolgens alle buizen aan elkaar te koppelen en zo een wereldwijd netwerk te creëren. 





Klik voor vergroting. Deze 'metrokaart' is gebaseerd op een fictieve tekening uit 2003 (Foto: © Hyperloop One)



Hoe de Hyperloop werkt



De Hyperloop is een vacuüm gezogen buis met een magneetrailsysteem waar kleine karretjes doorheen schieten. Door de combinatie van een vacuüm en het magneetsysteem ondervinden de karretjes nauwelijks wrijving, waardoor ze snelheden bereiken tot wel 1000 kilometer per uur. 



Hyperloop in Nederland



Ook in Nederland worden de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. De overheid kwam in 2016 met Hyperloop One overeen dat het onderzoek zou doen naar de mogelijkheid om het ook hier te implementeren. Of het allemaal echt gaat gebeuren is nog maar de vraag. Het onderzoek alleen al vergt immers een miljoeneninvestering. Bovendien is de veiligheid een punt van discussie. Mocht het er tóch van komen, dan gaat de Hyperloop One de wereld op zijn kop zetten!