Mississippi, Alabama, Louisiana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Shack Up Inn, slapen op oude katoenplantage

Mississippi, Alabama, Louisiana,
Verenigde Staten


Als je in noord Mississippi verblijft, is er maar één plek waar je MOET overnachten. De Shack Up Inn. Ben er lyrisch van, zie mijn eerder geschreven blog hier op Reisreporter.

In het hart van het Deltagebied, waar de blues geboren is, lijk je aan Highway 61 een verlaten stuk grond te passeren, met vervallen, onbewoonde gebouwen. Een oude katoenplantage in vergane glorie, op het eerste gezicht. Als het in deze rustige omgeving echter ergens leeft, dan is het hier. De Shack Up Inn is, na zes jaar hard werken, als Bed & Beer geopend in 1998. Vanuit het hele gebied werden ruim een decennium geleden ‘shacks’ verzameld en nu staan er een dozijn op het terrein - oude, houten huisjes waar vroeger pachtboeren (‘sharecroppers’) met hun hele families leefden. Men had in die tijd nog geen elektriciteit of stromend water, maar tegenwoordig zijn de huisjes van alle gemakken voorzien. Moderne hulpmiddelen die in schril contrast staan met de antieke inrichting vol authentieke meubeltjes en muziekinstrumenten.

Ik sliep in de voormalige woning van de lokale legende Robert Clay - de man die in de jaren ’60 zeven zonen opvoedde in het kleine huisje (70 vierkante meter) met al haar gebreken. Deze shack is het vlaggenschip van de collectie, met een grote keuken, aparte slaap- en woonkamer en een grote veranda. Voor nog geen 70 dollar een unieke belevenis!

Op een oude televisie is alleen radio te beluisteren, blueszenders uit de regio. Het is dan ook deze muziek die je de hele dag hoort op dit terrein. Binnen in de shacks is er bepaald geen comfort en luxe (“The Ritz we ain’t”) maar de bijzondere sfeer maakt bijzonder veel goed. Met een beetje fantasie word je vijftig jaar teruggeworpen in de tijd.

De gang van massa’s bluesminnende toeristen staat haaks op de beweging van een halve eeuw geleden, toen veel mensen hun hele leven hard werkten juist om de armoede van deze katoenplantage te ontvluchten. Tegenwoordig trekken de hutjes mensen uit de hele wereld aan. Wat je allemaal ziet en ervaart is eigenlijk moeilijk te beschrijven. Bezoek het gebied waar de blues ontstaan is, en overnacht wat dagen in de Shack Up Inn. Onvergetelijk.

[url="http://www.shackupinn.com/" target="_blank"]http://www.shackupinn.com/[/url]