Hawaï

Big island & oah'u in 8 dagen

amsterdam1977 was hier op 2009-09-26 Gepost op: 2009-09-30 0 reacties.
Big Island in 3,5 dag
september 2009

We hadden besloten om Hawaii in 8 dagen te doen. Daar komt nog flink wat reistijd bij, waardoor we besloten om een reis om de wereld in 9 dagen te maken: Amsterdam - Tokio (Narita) - Kona - Honolulu - Los Angeles - London - Amsterdam. Je wint een dag omdat je over de internationale datumgrens heengaat, en niet meer terug! Aanrader!

Voorbereiding: 1x Lonely Planet Big Island, 1x Canon 70D, 1x Canon Ixus60 en zwembroek/bikini.

In Japan hadden we nog een paar uur tussen de overstap (we vlogen met JAL), en daar nog het Narita temple complex bezocht nabij de airport. Heel relaxed, maar vooral erg lekker gegeten! Uiteindelijk om 09.30 uur op BI geland, waar we een taxi naar Kona namen; we hadden Kona Seaside Hotel geboekt voor een nacht. De taxirit kostte overigens $33, inclusief kleine omrit naar de ATM. Eerst 3 uurtjes geslapen, daarna langzaam wakker geworden in Kona. Leuk lopen, het is niet te groot en genoeg barretjes/restaurantjes. Wij zijn bij Bubba Shrimp terechtgekomen. Sla de toetjes over, dan is het goed te doen; die porties zijn natuurlijk lekker Amerikaans groot. In het nabijgelegen internetcafé snel een auto gehuurd voor de volgende dag (Internet is altijd goedkoper) en een hotel en de vlucht naar Honolulu geboekt. Reken op ongeveer $100 voor een hotelkamer per nacht (laagseizoen). Goedkoper kan wel, maar dan moet je goed zoeken. En met de huidige €/$ zit je best goed.

De volgende ochtend weer met taxi naar de airport om huurauto op te halen. Je kunt 'm ook bij aankomst ophalen (via pendelbusje direct vanaf aankomsterminal), maar dan moet je ook nog je weg naar het hotel vinden. Bleek achteraf makkelijk, maar met parkeerkosten bij het hotel erbij ben je zo'n beetje net zoveel kwijt, tenzij je een (duurdere) 4x4 huurt. Wij hadden een basis+1-auto (Dodge Charger) voor $20 per dag. Zoek van tevoren goed je autoverzekering uit; wij hebben aanvullende verzekering genomen maar ik weet nu nog niet of ik dubbel verzekerd of juist onderverzekerd was. Rijden is iig heel relaxed! Voordeel van 4x4 is dat je op de hoogste toppen kunt komen, maar wij vonden het prijsverschil het niet waard; met je 'gewone' auto kom je echt een heel eind in de buurt. En indrukwekkend is het sowieso!

Wij reden tegen-de-klok het eiland rond: Kona - Volcano Village - Hilo - Waimea - Kona, zeg maar.

Onze uitstapjes onderweg:
- zwemmen in paradijs net onder Kona: Keauhou Beach (kwam spontaan schildpad langs!)
- met kano naar Captain Cook om te snorkelen. $50 voor de kano vonden we erg duur! Toch mooi
- doorrijden naar Volcano, onderweg uitzichtspunten
- 's nachts Volcano NP in: Thungsten Lave Tube. Niet spectaculair, wel bijzonder!
- volgende ochtend zeer vroeg op: 20mile Road of Craters af. NIEMAND TE ZIEN, zonsopgang om 06.30 uur, te cool! (Tip: wel de avond van tevoren proviand inslaan, en zo mogelijk nog vroeger vertrekken: 04.00 uur park in. Overdag toegang $10 per auto, 's nachts gratis)
- rijden naar Hilo en beach parks bezoeken. Geen hoogtepunt, maar wel mooi. Wij vonden Hilo niet de moeite en zijn doorgereden naar Waimea
- onderweg Scenic Route (4mi) gereden: nice, rainforest!
- Akaka falls: de 'drive through falls' omdat ze aan de parkeerplaats liggen. Wel uitstappen, zeker de moeite
- 's Ochtends naar Waipi'o valley: vallei met de meeste kleuren groen. Ook hier proviand inslaan! Auto bij lookout parkeren, zeer steil pad omlaag (25%!), heel mooi lavastrand. Aan de andere kant kun je de vallei weer uit hiken, maar dat is niet te onderschatten. Werelds uitzicht, maar echt, neem veel water mee. Je kunt ook paardrijden in de vallei, of met een ATM. Niet gedaan, maar je kunt vele hoge watervallen zien (tot 220m), vooral als het regent bovenin. En de klim terug valt altijd tegen! Maar wel mooi.
- Op tijd doorrijden naar Mauna Kea, één van de twee hoge vulkaans. Iets meer dan een uur rijden vanuit Waimea, maar zó mooi... Boven de wolken, het laatste stukje alleen met 4x4 maar vanuit het visitor's center kun je een mooie heuvel oplopen om daar de andere grote vulkaan te zien. Als de zon langzaam ondergaat wordt het echt romantisch... Wel je zaklamp meenemen voor de weg naar beneden (5 minuten naar de parkeerplaats, maar toch). En dan bij de hobbyisten in hun sterrekijkers je verwonderen over de planeten en sterren!
- NW-punt is niet zo bijzonder. Achteraf gezien zouden we deze overslaan.

Al met al hebben we bijzonder veel gedaan (de eerste 24 uur eigenlijk iets téveel) en je moet echt de tijd nemen om alles op je in te laten werken. Wat hebben we niet gedaan: de lavastroom vanaf de oostelijk kant (de Hilo-zijde) bekijken. Dat hadden we achteraf toch echt willen doen, ook al was de lava-activiteit niet zo hoog. Omdat Hilo als stad zo tegenviel zijn we doorgereden, maar toch wel spijt.

Overige tips:
- neem veel geheugenkaarten mee voor je camera
- wij hadden digi spiegelreflex + pocketcamera. Aanrader!
- smeer je goed in. De zon is heftig.
- huur niet een te dure auto, nergens voor nodig. Wegen zijn top! 4x4 geeft extra kick, maar flinke meerprijs.
- vergeet het weerbericht. Het regent nl. iedere dag op BI: in het binnenland buitjes. Zo weer over! Aan de kust schijnt praktisch altijd de zon, maar als je je omdraait naar de bergen zie je altijd bewolking/regen. Gewoon zomerkleren mee, hooguit paraplu
- neem zaklampen (1 pp) mee en extra batterijen.
- koop snorkels in de supermarkt. Voor $20 heb je heel wat, hoewel je ook overal kun huren voor weinig
- neem multifunctionele schoenen mee (bijv. Teva). Lelijk maar functioneel op meerdere terreinen
- koop ofwel een onderwaterhoesje voor je camera (bijv Digipac) of ter plekke een waterproof wegwerpcamera ($15)

Niet doen:
- naar BI voor het uitgaan. Het is gewoon natuur! En veel vulkaan. Voor de bountystranden naar andere HI-eilanden gaan, maar aan de westkust van BI heb je echt mooie pareltjes. Maar verder is het ruig!

Vier dagen is wel wat kort!!!
0
0

Foto's bij dit blog

Keauhou Beach
De lava stroomt in zee en koelt af
Waipi'o Valley vanaf het hike-punt
Vanaf Mauna Kea schitterend uitzicht op de andere top bij zonson
Alle blogs van amsterdam1977
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.