Hawaï Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Stranden van Hawai verdwijnen

Gepubliceerd: 24 nov 2009
0

Als je nog wilt genieten van de exotische stranden op Hawaï, moet je er snel bij zijn. De stranden worden namelijk steeds smaller en verdwijnen langzaam onder water.

Op alle eilanden van Hawaï kijken inwoners al jarenlang hulpeloos toe hoe hun prachtige witte zandstranden langzamerhand verdwijnen. Een probleem dat volgens geologen de komende jaren vanwege de stijgende zeespiegel alleen maar erger wordt.

Verdwenen

Volgens experts is al meer dan zeventig procent van de stranden op Kauai verdwenen, terwijl Oahu ongeveer een kwart van haar zandstranden heeft verloren. Chip Fletcher, geoloog aan de universiteit van Hawaï, is er echter niet zeker van dat het verdwijnen van de stranden enkel het resultaat van menselijk toedoen is. Hij zegt dat de erosie die plaatsvindt een samenhang van factoren is, inclusief het stijgen van de zeespiegel – een proces dat al meer dan honderd jaar geleden is begonnen.

Effecten

Volgens Fletcher is nog niet duidelijk wat de effecten van de huidige klimaatveranderingen zullen zijn. Maar sommige deskundigen voorspellen een stijging van de zeespiegel van zo'n één tot 2,5 meter.

Witte stranden

Jenny Boneza, een inwoner van Hawaï, herinnert zich nog dat de stranden in haar dorp breed genoeg waren om zandkastelen op te bouwen. 'Ze waren prachtig,' zegt de 35-jarige moeder. 'En als je er nu naar kijkt, is alles weg.'

Plannen

Hawaï is al bezig met plannen om de trekpleisters te behouden en nieuw leven in te blazen. In Waikiki is bijvoorbeeld een plan van tussen de twee en drie miljoen dollar bedacht om zand van het binnenland naar de drukst bezochte stranden te verplaatsen.

Andere optie

Volgens Fletcher is het ook mogelijk bepaalde gedeeltes van de stranden te selecteren en daarvoor preventieve maatregelen te nemen. Het plaatsen van zeewallen is echter geen optie, aangezien dit ook de erosie van het strand bevordert. Het is namelijk belangrijk dat het tij af en toe het strand bereikt en zand meesleurt, zodat het strand weer aangevuld wordt.

Toekomst

Helaas kan enkel de tijd leren hoe de gemeenschap het beste met de onvermijdelijke crisis om kan gaan.


Foto door: pljvv.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Verenigde Staten artikelen
Reisnieuws
Doen! De mooiste bestemmingen buiten de gebaande paden

16 aug 2016, Als ervaren reiziger en Columbuslezer wil je niet alleen de voorgekauwde toeristische plekjes leren kennen, maar ben je vooral benieuwd naar de mooie plekken buiten de gebaande paden. Het wordt steeds lastiger om echt onontdekte plekjes te vinden,...

0
Bizar
Wauw: natuurverschijnselen waar je kippenvel van krijgt

27 jul 2016, Niks is krachtiger dan Moeder Natuur. Zij zorgt ervoor dat wij zoveel moois kunnen bezoeken en beleven hier op aarde. Deze natuurverschijnselen zijn zo ontzettend bijzonder dat je ze eigenlijk niet mag missen. Zet ze op je bucketlist!

0
Reisnieuws
Kippenvel: vlieg mee naar het paradijs

17 apr 2016, Hawaï in de Stille Zuidzee wordt door velen gezien als het paradijs op aarde. Voor de mensen die er nog niet geweest zijn, is het moeilijk om in te schatten hoe mooi het er nou echt is. Filmmaker Karim Iliya besloot daarom het eiland eens mooi in...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.