Wat er écht gebeurde aan boord van United Airlines image
Lkoedam

Wat er écht gebeurde aan boord van United Airlines

Het filmpje over de mannelijke passagier die hardhandig werd verwijderd uit een United Airlines-vliegtuig houdt de gemoederen al ruim een week bezig. Dit is wat er écht gebeurde...



United Airlines is al vaker in opspraak geweest (Foto: Tomás Del Coro, Flickr)



De uitzetting was het gevolg van een overboeking. Nu is dit op zich niks bijzonders, want vliegmaatschappijen kampen wel vaker met overboekte toestellen. Maar in dit geval moest de passagier in kwestie plaats maken voor extra personeel. Dit personeel was niet werkzaam tijdens de vlucht maar moest meeliften naar Chicago, waar ze nodig waren voor een andere vlucht. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe correct het is om passagiers te ‘dumpen’ ten behoeve van overbodig personeel. Een veel geuit kritiekpunt is dan ook dat United Airlines er alles aan had moeten doen om de man te compenseren, bijvoorbeeld met een flink geldbedrag of een reischeque. Het was immers hún fout.



Politieagenten



Wat opvalt is dat de agenten die de hardhandige uitzetting uitvoerden er in eerste instantie goed vanaf kwamen. Want laten we niet vergeten dat het de agenten waren die de situatie deden escaleren. Uit de laatste berichten blijkt echter dat alle drie de betrokken agenten zijn geschorst. United Airlines heeft al toegezegd niet langer de politie in te schakelen als er iemand van het vliegtuig verwijderd dient te worden.