6x de bijzonderste voorjaarsverschijnselen op reis image
Henk_en_Nel

6x de bijzonderste voorjaarsverschijnselen op reis

Nu de zon weer schijnt en de lucht weer blauw is laat de natuur zich weer van haar beste kant zien. Wij maakten een opsomming van de bijzonderste natuurverschijnselen in de lente, van Nederland tot Vietnam. Wat ons betreft zijn ze allemaal een tripje waard!



In de lente staat de kersenbloesem overal ter wereld in bloei (Foto: Reisreporter geertjerienks)



1. Roze bloesem, Nederland



Je kent de roze bladerdaken van kersenbloesem waarschijnlijk vooral van plaatjes uit Japan, waar de roze blaadjes in de lente niet zijn weg te denken. Maar wist je dat je ook in Nederland onder de bloesem kunt staan? In 2000 schonk de Japanse Vrouwenvereniging vierhonderd bloesembomen aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos.



2. Waterval van vuur, VS



Ieder jaar in februari, nét voordat de lente aanbreekt, verandert de Horsetail-waterval in het Amerikaanse Yosemite National Park op spectaculaire wijze van kleur. Zodra de ondergaande zon precies goed staat lijkt het namelijk net alsof de waterval verandert in een feloranje lavastroom. Hoe meer water, hoe intenser de kleur. 



3. Zonneslang, Mexico



Jaarlijks op 20 maart is het topdrukte in de Mayastad Chichén Itzá in Mexico. De commotie ontstaat vanwege de zon die op deze dag precies evenredig staat aan de piramide van Kukulcán. Het lijkt hierdoor dat er tijdens zonsop- en -ondergang een lichtslang over de trap van de piramide glijdt. Deze bijzondere gebeurtenis vindt ook plaats rond 22 september. 





In de lente komen de meeste schildpadeieren uit (Foto: Reisreporter Esthers)



4. Uit de schulp, Turkije



Niet alleen de lente maar ook jonge schildpadjes kruipen in het voorjaar uit hun schulp. Niet gek als je je bedenkt dat het voor veel dieren hét paringsseizoen is. Zo leggen duizenden groene en karetschildpadden in de lente hun eieren in het zand op de stranden van de eilandengroep Can Dao in Vietnam en geniet je later in het seizoen van de epische tocht die babyschildpadjes afleggen naar het water. Maar je hóéft er niet naar de andere kant van de wereld voor te vliegen, want ook in Turkije kun je het verschijnsel meemaken. In mei en juni komen de eieren van karetschildpadden op het Iztuzu-strand in Noordwest-Turkije uit. 



5. Dansende vogels, Engeland



In de lente trekken talloze vogelsoorten alles uit de kast. Zo staat de paringsdans van het blauwe kiekendiefmannetje in Engeland bekend als de sky dance. Hij vliegt eerst omhoog, om vervolgens met halve salto's een duikvlucht in te zetten. De vrouwtjes kijken geïnteresseerd toe. 



6. Migrerende walvissen, VS



In de zomer vertoeven grijze walvissen in de koude wateren bij Alaska en in de winter trekken ze naar warmere oorden bij Mexico. Ze trekken dus twee keer per jaar voorbij aan Mexico, de Verenigde Staten en Canada. De beste plek om de migratie in de lente, wanneer de moeders met hun baby's weer noordwaarts keren, te zien is Monterey Bay in Californië, vlakbij San Francisco.