Durfal surft op lavastroom image
Jan-Petra

Durfal surft op lavastroom

Surfen op kokend water een stapje te ver? Niet voor de pro-surfer C.J. Kanuha. Hij pakte zijn surfbord en trotseerde de kolkende én kokende golven op de plek waar de lava van de beruchte Kilauea vulkaan op Hawaï in zee stroomt.

De surfer kwam op het idee na een discussie met bevriende fotograaf Kirk Lee Aeder. Beiden waren het erover eens dat de actie prachtige plaatjes op zou leveren, als Kanuha al peddelend zo dicht mogelijk bij de lavastroom van de vulkaan kon komen. De lava van Kilauea stroomt al sinds 1983 in de zee rond Hawaï.

Offer aan Pele
Voordat Kanuha de stunt uitvoerde, had hij vlakbij op het strand een offer neergelegd voor 'Pele', de Hawaïaanse godin van het vuur. Als je dit niet doet, dan brengt dat ongeluk. Iets waar de bewoners van Hawaï sterk in geloven.

Kano en jetski
Na de offering begon de operatie. Kanuha werd naar de juiste plek gebracht door een kano en jetski, voordat hij zo dicht mogelijk naar de lavastroom toe peddelde. 'Ik was in eerste instantie bang om te dichtbij te komen, want het kokende water is daar op sommige plekken wel meer dan 200 graden. De wax op mijn surfboard smolt onmiddellijk', vertelt Kanuha.

Weggesmolten
Het kokende water smolt ook delen van de huid op zijn benen weg, maar het was Kanuha meer dan waard. 'Het was een fantastisch gevoel om zo dichtbij de kracht van de lava van de vulkaan te komen.' De durfal heeft geluk gehad dat hij zijn evenwicht niet verloor, volgens experts zou het dan einde verhaal zijn geweest.

Klik hier voor de foto's!