Schandalig: tien toeristen die zich misdroegen in 2016 image
Paulo

Schandalig: tien toeristen die zich misdroegen in 2016

Te oordelen naar onze reportages - al zeggen we het zelf - en online Reisreporter community kunnen we louter positief zijn over het (bijna) afgelopen jaar. Maar er gebeurden ook minder positieve dingen op reisgebied. Zo haalden een aantal toeristen het nieuws met, zacht uitgedrukt, idiote streken. Dit zijn de slechtste reizigers van 2016...

1. Vandaal betrapt in nationale parken



Je moet behoorlijk je best doen wil je een verbod krijgen voor alle nationale parken in de Verenigde Staten. Het lukte de 23-jarige Casey Nocket. Hij werd betrapt op vandalisme - hij beschadigde eeuwenoude rotsformaties - in onder andere Zion NP en Joshua Tree NP.





Joshua Tree National Park ligt in het zuiden van Californië, ten oosten van het gebied tussen Los Angeles en San Diego. (Foto: Columbus Reisreporter MiekeDeHaas)



2. Twee mannen op de vuist vanwege presidentsverkiezing



Twee passagiers kwamen tijdens een vlucht van United Airlines tot een handgemeen omdat ze het niet eens waren over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. De piloot moest de gemoederen via de luidspreker bedaren. Hij noemde de regels die gelden in vliegtuigen nog maar eens op. Vechten op een paar kilometer hoogte is géén goed idee. 



Een Boeing 737 van United Airlines op Tocumen International Airport, Panama. (Foto: Bernal Saborio, flickr.com)



3. Stel 'redt' bizonjong



Wilde dieren kunnen er soms heel zielig uitzien. Twee bezoekers van Yellowstone Nationaal Park dachten daarom in te moeten grijpen toen ze een pasgeboren bizonjong aantroffen in een veld. Het jonge dier stierf twee dagen later als gevolg van de reddingspoging. Het moest worden afgemaakt omdat het zich te comfortabel voelde rond mensen en aanpassingsproblemen vertoonde.



Een bizon in Yellowstone NP, je vind ze daar vooral in Hayden en Lamar Valley.​ (Foto: Columbus Reisreporter ErwinenManon).



4. Toeristen treden buiten paden nationaal park



Niet alleen Amerikaanse parken viel slecht gedrag van toeristen ten deel. Want ook in Europa gaat men niet altijd even voorzichtig om met de natuur. Neem de Kroatische Plitvicemeren, die beschadigd werden en te kampen hebben met erosie omdat toeristen buiten de paden treden voor selfies.





In de Plitvicemeren liggen totaal 16 meren met daartussen 90 watervallen. (Foto: Columbus Reisreporter MiekeDeHaas).



5. Toeristen negeren regels



Angkor Wat in Cambodja werd recentelijk uitgeroepen tot 's werelds mooiste toeristenattractie. Voor de grote aanntallen bezoekers moest het de gedragsregels aanpassen. Toeristen namen immers zonder blikken of blozen (semi-)naaktfoto's, rookten op heilige plekken, bekladden eeuwenoude stenen en gingen zonder vragen op de foto met monniken. 



De Angkor Wat is de populairste bestemming in Cambodja. (Foto Columbus Reisreporter: whelder)



6. Dronken passagier veroorzaakt noodlanding



Je hebt het al behoorlijk bont gemaakt wanneer je na de landing wordt gearresteerd. Maar wanneer het vliegtuig een noodlanding moet maken vanwege jouw gedrag ga je echt te ver. Het lukte een passagier op een vlucht van British Airways, die dronken was, racistische opmerkingen maakte en per se met de piloot wilde spreken.



Een jet van British Airways. (Foto: Columbus Reisreporter layobi)



7. Jongeren bekladden eeuwenoude rotsformaties



Helaas zijn sommige misdragingen het afgelopen jaar ongestraft gebleven. De vandalen die de iconische bogen in Arches Nationaal Park bekrasten, bijvoorbeeld, zijn nooit gepakt. 



Utah NP Arch. (Foto: Columbus Reisreporter: Pieter51)



8. Museumbezoeker stoot beeld om door selfie



We blijven het zeggen: kijk uit met selfies maken! Een bezoeker van het Nationale Kunstmuseum in Lissabon kreeg het voor elkaar om een 18e-eeuws standbeeld van St. Michael om te stoten toen hij zorgvuldig naar een selfiehoek zocht. 



St. Michael. (Foto: Catedrales e IglesiasCathedrals and Churches, flickr.com



9. Passagier begint tirade over Donald Trump



Politieke discussies voer je op Twitter, niet op twaalf kilometer hoogte! Laat het een wijze les zijn voor de Delta-passagier die een Donald Trump-gerelateerde scheldkanonnade begon. Het resulteerde in een levenslang Delta-vliegverbod.



Delta Airways. (Foto: Aero Icarus, flickr.com)



10. Bezoekers Disneyland beschadigen park



De opening van Disneyland in Shanghai leidde tot zóveel beschadigingen dat het park besloot om een officiële gids uit te brengen waarin het de bezoekers uitlegt dat er geen vuil achtergelaten mag worden, niet voorgedrongen mag worden of op de grond geslapen mag worden... 





Shanghai Disneyland. (Jeremy Thompson, flickr.com)