Vulkanenpark Hawaii borrelt image
Jan-Petra

Vulkanenpark Hawaii borrelt

Hawaii National Volcanoes Park werd gisteren voor de tweede keer deze maand geëvacueerd. Door de verhoogde concentratie zwaveloxide was het niet langer veilig om in het park rond te lopen.

Meer dan tweeduizend bezoekers, kampeerders, bewoners en werknemers werden gedwongen te vertrekken uit het vulkanenpark. Door gebrek aan wind bleven schadelijke gassen uit de Halemaumau krater boven de Big Island-vulkaan hangen. 'Als je buiten bent, gaan je ogen tranen en heb je steeds het gevoel dat je moet hoesten of je keel wilt schrapen', aldus Mardie Lane, woordvoerder van het park tegenover het AP.

Al eerder afgesloten
Het park was eerder deze maand al twee dagen lang afgesloten, toen grote wolken zwaveloxide om de top van de Kilauea bleven hangen. Doordat de windrichting veranderde, werden de gassen niet meer richting zee geblazen. Voor het eerst sinds 1982 werd het park toen afgesloten. De omgeving buiten het park werd niet ontruimd. Omwonenden werden wel geadviseerd om hun huis te verlaten als ze last kregen van ademhalingsproblemen.

Meest actieve vulkaan
Het park is opgericht in 1916 en laat de resultaten zien van 30 miljoen jaar vulkanisme. De Mauna Loa is met 4071 meter de hoogste vulkaan. Het hele park heeft een oppervlakte van 1348 vierkante kilometer. De Kilauea is een van 's werelds meest actieve vulkanen, die sinds 3 januari 1983 regelmatig uitbarst. De laatste tijd is de vulkaan actiever dan ooit.

Hawaii National Volcanoes Park is inmiddels weer open voor bezoekers, maar kan weer gesloten worden als de wind de verkeerde kant opwaait. Het zwaveloxideniveau en de windrichtingen op Kilauea zijn hierbij te houden. De site krijgt elke 15 minuten een update.