Pythonplaag in Florida image
Cecile janisse

Pythonplaag in Florida

Florida wordt geteisterd door een invasie van de Birmese python. In sommige delen van de staat, waaronder het Everglades National Park, neemt het aantal pythons zo snel toe dat biologen zich zorgen maken over het voortbestaan van andere diersoorten en over mensen die nietsvermoedend de getroffen gebieden betreden.

Gevecht
Het aantal Birmese pythons in het zonnige Florida groeit snel. De python is een van de grootste slangensoorten ter wereld en kan in zijn natuurlijke omgeving acht meter groot worden. De slang komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en vormt een bedreiging voor de inheemse dieren van de Amerikaanse staat. De enorme slangen eten de aanwezige vogels, konijnen, wasberen en lynxen. Er zijn zelfs mensen die getuige zijn geweest van gevechten tussen een krokodil en een python.

30 dollar voor een python
Bijna de helft van alle diersoorten in de Verenigde Staten die met uitsterven bedreigd worden, valt ten prooi aan niet-inheemse diersoorten. Hoewel sommige beesten via zeecontainers het land binnensluipen, zijn de meeste niet-inheemse dieren om commerciële redenen naar de Verenigde Staten gebracht. De handel in exotische dieren is enorm populair onder de Amerikanen. Een Birmese python kost slechts 30 dollar en er is geen enkele vergunning voor nodig.

Monster
Bijna niemand is zich er echter bewust van dat het schattige baby slangetje al snel uitgroeit tot een vijf meter lang roofdier. De meeste slangenbezitters weten zich geen raad en zetten het dier vrij in bossen of parken.

Ecosysteem
Het effect dat de enorme slangen hebben op de natuurlijke omgeving is enorm. Zo kan het Everglades National Park niet meer zonder menselijke inmenging functioneren – het doden van pythons is inmiddels een noodzakelijke ingreep. De pythons planten zich zo snel voort dat de jacht op de beesten een race tegen de klok is geworden. In 2006 hebben parkwachters 154 Birmese pythons gevangen en verwijderd uit het park.

Slikken
Volgens Richard Faritano, directeur van het Human Society Captive Wildlife Program, moet er een manier komen om mensen te controleren die besluiten een exotisch huisdier te nemen. ‘We moeten het fokken van pythons en de handel in slangen tegengaan. En zeker slangen die zo groot worden dat ze je buurmeisje van 5 met gemak doorslikken.’

Dood
Er hebben zich in de Verenigde Staten al verschillende dodelijke incidenten voorgedaan. In 2002 is een achtjarig meisje in haar woning gedood door een ontsnapte python. Het huisdier had zich om de nek van het meisje gewikkeld.