Brooklyn, New York image
Lkoedam

Brooklyn, New York

‘Brooklyn? Dat interesseert me geen biet!’ denkt menig bezoeker van New York. De torens, glamour en chaos van Manhattan lonken immers en daar is het doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-stadsdeel aan de andere kant van de East River toch niet tegen opgewassen? Fout. Brooklyn heeft zich de laatste jaren ontpopt tot het culturele hart van de stad en is bovenal een walhalla voor toonaangevende muziek en feesten.



Tekst Mark Mackintosh Fotografie Jazzmine Beaulieu



Hart van New York



Maya wacht op ons op de hoek van Berkeley Place en Seventh Avenue, waar een groot straatfeest in volle gang is. Uit de ramen van brownstones klinken Caribische klanken, op de hoek wordt een impromptu rapmarathon gehouden. Maya is een ware seventies-verschijning: plateauzolen, oranjegeel tricot en een aster in haar gigantische afro. Ze reikt ons de hand en laat er geen gras over groeien: ‘Ik ben Maya, onafhankelijk artiest, ondernemer, vrouw.’ Haar muziek laat zich moeilijker omschrijven – de pers komt niet verder dan haar eclectische mix van funk, rap, reggae, rock en soul maar ‘underground hiphop’ te noemen. ‘Ik laat me niet in vakjes duwen’, zegt Maya. ‘Als klassiek getrainde zangeres kan ik allerlei genres aan. Waarom zou ik mezelf grenzen opleggen?’ Haar liedjes hebben één gemene deler: Brooklyn. ‘Dat wil zeggen, rauw, een beetje attitude, maar ook ontspannen en oprecht. En in geen geval een keurig verpakt marketingproduct.’



Maya groeide op in Bushwick, een arbeidersbuurt in het hart van Brooklyn en al sinds vele generaties de nieuwe thuishaven van immigranten, voornamelijk uit de Cariben. Spaans is dan ook de voertaal. Het multiculturele karakter van Brooklyn bepaalt volgens Maya, veel meer dan in Manhattan, het dagelijks leven en de muziek die hier wordt gemaakt (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 21



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.