Nieuwe toeristenbelasting VS image
Arnieh

Nieuwe toeristenbelasting VS

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 lijken toeristen niet veel behoefte meer te hebben om de Verenigde Staten te bezoeken. Daar moet nu verandering in komen. Niet door de toeristen minder te laten betalen voor hun bezoek, maar juist door extra belasting te heffen.

Toeristen uit een groot deel van Europa, Azië en Australië betalen - als Obama het wetsvoorstel tekent - voortaan eens per twee jaar $10 (ruim € 7) om de Verenigde Staten te mogen bezoeken. Inwoners van de 36 landen hebben geen visum nodig om de VS in te komen, dus er worden geen inkomsten uit de toegang gegenereerd.

Promotiecampagne

Het geld dat de toeristenbelasting moet opleveren – zo’n 73 miljoen euro per jaar – zal worden gebruikt voor een nieuwe organisatie die de States gaat promoten. Deze promotiecampagne zou jaarlijks 1,6 miljoen extra bezoekers trekken. Die moeten goed zijn voor 3 miljard euro extra inkomsten en 40.000 extra banen.

Uitleg

Naast het trekken van toeristen is de campagne erop gericht uitleg te geven over de stricte regels die de VS hanteren bij het toelaten van toeristen in het land, sinds de aanslagen in 2001. Op die wijze hoopt de regering meer begrip te kweken.

Tegenovergesteld effect

Maar hoe slim is het om toeristen extra te laten betalen, terwijl je juist meer bezoekers wil trekken? Steve Lott van de International Air Transport Association heeft zijn twijfels bij het hele plan en stelt dat deze maatregel weleens het tegenovergestelde effect kan hebben.

Logica

Lott: ‘We snappen de logica hierachter niet. Waarom zou de VS tegen reizigers zeggen: 'Kom alsjeblieft naar de Verenigde Staten toe, maar we laten je aan de deur wel meer betalen?' ’

Terugloop

Uit cijfers van de US Travel Association blijkt dat het toerisme in de VS sinds 2000 met 9% is teruggelopen, terwijl het toerisme wereldwijd met 39% juist is toegenomen in dezelfde periode. President Obama moet het wetsvoorstel nog goedkeuren.


Foto gemaakt door Twitter of via RSS.