Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

Niet alléén koeien kalveren.

Alaska
Verenigde Staten
Album-editions

Niet alléén koeien kalveren.

Voor diegenen die dachten dat kalven (‘een kalf werpen’) iets is wat alleen koeien doen zou ik willen zeggen: ga naar Alaska, het land van de kalvende gletsjers!
Wanneer getijdengletsjers (tidewater glaciers) zoals bijvoorbeeld de Columbia Glacier of Hubbard Glacier, of alpine gletsjers, zoals bijvoorbeeld de Knik Glacier of Valdez Glacier uiteindelijk de kust van een baai of meer bereiken, breken grote brokken ijs af en storten met donderend geraas in het water. Dit proces, waarbij brokken ijs afbreken van de rand van een gletsjer, noemen we afkalven. Het afbreken gaat nogal plotseling, net zoals een kalf bij de geboorte uit de moeder op de grond valt. Overigens gaat dit ijsspektakel gepaard met het geluid van een hevig onweer. Water spuit tientallenmeters omhoog… Je houdt je adem in als je zo’n moment met de camera vastlegt.
Grote hoeveelheden ijs vormen daardoor een doolhof van ijsbergen in de meren, baaien en fjorden waar de gletsjers op uitkomen. Deze ijsbergen (waarvan 80% zich onder water bevindt!) zijn dikwijls omgevormd tot de meest fraaie kunstwerken van ijs en leveren dan al gauw een ‘once-in-a-lifetime’ foto op!

Foto's

8df3a.jpg
8df3a.jpg
Album-editions
6cc1e.jpg
6cc1e.jpg
Album-editions
c4b37.jpg
c4b37.jpg
Album-editions