Trinidad en Tobago foto's & tips

'176277' door Nrique '176277' door Nrique

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Grootste hersenkoraal

Nrique

Hét grootste hersenkoraal dat bekend is in het Caribbisch gebied. Met dimensies van 4 meter hoog en minimaal 5 in doorsnee voel je je als mens opeens redelijk klein. Dit koraal moet al eeuwen en eeuwen oud zijn. Bij de twee foto's van dit koraal kan je mooi zien wat een paar meter verschil in diepte en afstand voor invloed heeft op de waarneembare kleuren onder water. Des te verder weg, des te minder kleur en al naar gelang de diepte verdwijnt het kleurenspectrum.

'488972' door herman m '488972' door herman m

Trinidad en TobagoPort of Spain

Trinidad en TobagoPort of Spain

Kamboula

herman m

In Trinidad en Tobago werd op 1 augustus 1985 een jaarlijkse nationale feestdag onder de naam Emancipation Day uitgeroepen. Die dag staat in het teken van de herdenking van de afschaffing van slavenarbeid op 1 augustus 1834 in het toenmalig Brits West-Indië. Toevallig kwamen wij op 1 augustus 2013 aan in de hoofdstad van het land, Port of Spain. We vielen toen midden in de Kamboula, een straatprocessie met Afrikaanse trommels, steelbands en dansgroepen. Met deze man kwamen we in gesprek. Hij stelde zich voor als Big John of Black John. De laatste benaming riep bij mij in eerste aanleg associaties op met Zwarte Joop, maar ik had niet de minste indruk dat hij ook maar enige connectie had met deze Nederlander met twijfelachtig verleden.

'178649' door Nrique '178649' door Nrique

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Verpleegsterhaai

Nrique

Een haai met tanden van enkele milimeters. Toch vallen er juist bij deze haai de meeste gewonden. Iedereen vindt hem aaibaar en valt ze lastig. Irriteer je ze, dan willen ze best een grote zuigzoen achtige beet achter laten. Verder net als elke andere haai vrij onschuldig. De verpleegsterhaai is voornamelijk een nachtdier en verschuilt zich tijdens de dag meestal onder overhangende rotsen of in grotjes. Dit doen ze vaak in groepen die kunnen oplopen tot in de tientallen haaien. Ze leven voornamelijk in ondiepe gedeeltes van 1 meter diepte of minder, maar zijn gespot tot op dieptes van 15 meter. Door de kleine tanden jagen ze voornamelijk op de wat kleinere vissen, octopussen en kreeftachtigen. Ze maken dit goed met een zuigkracht van zo'n 70 kg. (stevige zuigzoen dus mocht hij je te pakken krijgen)

'400457' door herman m '400457' door herman m

Trinidad en TobagoTrinidad

Trinidad en TobagoTrinidad

Rode ibis 2

herman m

Eerder plaatste ik een foto van rode ibissen. Dat was een foto, genomen vanaf een grote afstand. Het was niet mogelijk om dichterbij te komen, vanwege het gevaar dat dit een storende invloed zou hebben op de totale kolonie. Deze foto is genomen van een solitaire vogel, die even foerageerde. Deze opname geeft een goed beeld van de rode verendracht van deze vogel, het nationale symbool van Trinidad en Tobago. Zoals gezegd komt deze vogel in grote getale voor in het Caroni Bird Sanctuary, een mangrovegebied ten zuiden van de hoofdstad Port of Spain. De lichaamslengte van de vogel bedraagt 56 tot 86 cm.

'398341' door herman m '398341' door herman m

Trinidad en TobagoPort of Spain

Trinidad en TobagoPort of Spain

Emancipation Day

herman m

In Trinidad en Tobago werd op 1 augustus 1985 een jaarlijkse nationale feestdag onder de naam Emancipation Day uitgeroepen. Die dag staat in het teken van de herdenking van de afschaffing van slavenarbeid op 1 augustus 1834 in het toenmalig Brits West-Indië. Toevallig kwamen wij op 1 augustus 2013 aan in de hoofdstad van het land, Port of Spain. We vielen toen midden in de Kamboula, een straatprocessie met Afrikaanse trommels, steelbands en dansgroepen.

'400394' door herman m '400394' door herman m

Trinidad en TobagoTrinidad

Trinidad en TobagoTrinidad

Rode ibis

herman m

De rode ibis (Eudocimus ruber) is het nationale symbool vanTrinidad en Tobago. In grote getale komt deze vogel voor in het Caroni Bird Sanctuary, een mangrovegebied ten zuiden van de hoofdstad Port of Spain. De vogel heeft een oranjerood verenkleed met zwarte vleugelpunten en een lange, gebogen snavel. De lichaamslengte bedraagt 56 tot 86 cm. Rode ibissen vinden hun voedsel vooral op de tast, door met de lange snavel in de weke modder te prikken of heen en weer te zwaaien door het water. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit krabben, garnalen, schelpdieren en waterinsecten. Per keer worden meestal slechts twee eieren gelegd, die na een dag of twintig uitkomen. Een paar weken later verlaten de jongen het nest, dat zich hoog in een boom, vaak boven water bevindt. Tot voor kort werd meedogenloos op deze vogel gejaagd. Tegenwoordig heeft de rode ibis een beschermde status. De soort komt voor in de kustgebieden van noordelijk Zuid-Amerika, in moerasgebieden, mangrovebossen, langs lagunes en getijdenrivieren. Deze opname is gemaakt tegen de avond. Dan keren de ibissen massaal terug naar hun habitat voor de overnachting (svp vergroten).

'462045' door LottePost '462045' door LottePost

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Poseren vraagt om een

LottePost

Stoer, sterk en statig. Deze vogel waarvan ik de naam echt niet weet, heeft bijna een uur op een tak voor mijn neus geposeerd. Stiekem kijken, hoofd draaien, blauwe kuif goed in model. Sta ik erop? Helaas ben ik geen pro in fotograferen, maar hij is zeker een fotograaf in model staan.

'461794' door LottePost '461794' door LottePost

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Pelikanen duiken door

LottePost

In het liefelijke dorpje Charlotteville huisvest zich een baai met de illustere naam 'Men Of War Bay'. Prachtige pelikanen geven een weergaloze duikshow tegen het licht van een ondergaande zon.

'376599' door damfschoenmakers '376599' door damfschoenmakers

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Ouwe

damfschoenmakers

Toen we in 2008 in Tobago waren en we wilde na een mooie vakantie vertrekken was het vliegtuig kapot en moesten we noodgedwongen nog 1 nacht blijven. Helaas in een ander hotel maar wel met deze ouwe ara in de tuin. Deze fladderde los rond maar zag er wat gehavend uit zoals een stuk van zijn snavel en her en der wat veren weg maar niet bang voor de mensen. We gingen hier weg met een mooie herinnering.

'400687' door herman m '400687' door herman m

Trinidad en TobagoPort of Spain

Trinidad en TobagoPort of Spain

Bruidsmeisje

herman m

In de Anglicaanse Kathedraal van de Heilige Drieëenheid in het centrum van Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad & Tobago, werden de voorbereidingen getroffen voor een huwelijksdienst. Dit feestelijk geklede meisje stond het bruidspaar alvast op te wachten. De kathedraal dateert uit het begin van de 19de eeuw en bevat fraai houtsnijwerk in het koor en mooie gebrandschilderde ramen, waarvan een deel op de foto goed zichtbaar is.

'184884' door Nrique '184884' door Nrique

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Groene murene

Nrique

Deze foto is geschoten onder verschrikkelijke omstandigheden. Het water was groen en donker, veel zwevende deeltjes in het water en een enorm sterke stroming waardoor ik moeite had met uberhaupt positioneren. Mijn doel was om een groene murene op de foto te zetten met de bek wagenwijd geopend. Dat is gelukt. Maar de achterliggende reden is omdat groene murenes een tweede set aan tanden achter in hun keel hebben om de prooi verder naar binnen te werken. Het was dus eigenlijk mijn bedoeling om een close up foto te maken waarop ook deze tanden te zien zouden zijn. Dat zal dus mijn volgende project worden zodra ik weer een mooie murene tegenkom! Een geopende bek is overigens geen teken van bedreiging of op handen zijnde aanval, zo ademen murenes nou eenmaal. Ze pompen het water via hun bek door de kieuwen heen. Het effect ziet er nogal gevaarlijk uit, maar het valt dus mee.

'256913' door Jan10e '256913' door Jan10e

Trinidad en TobagoTrinidad

Trinidad en TobagoTrinidad

Zonsondergang

Jan10e

De baai van Blanchisseuse is heerlijk rustig en goed toeven. Er zin diverse slaapmogelijkheden. De dag(en) kun je doorbrengen met wandelen naar watervallen of heen en weer op het strand. s'nachts schildpadden, maar helaas niet toen wij op die plek waren.

'179220' door Nrique '179220' door Nrique

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Naar werk

Nrique

Dit was de route die ik elke dag naar mijn werk toe liep. Woonde zo'n 3 kwartier lopen van het werk af, maar met zo'n uitzicht is dat het zeker waard. Op de achtergrond zie je eerst Goat island en daar achter Little Tobago. Op Goat Island staat het oude vakantiehuis van Ian Flemming (het witte vierkantje rechts op het eiland), waar hij gedeelten van de beroemde James Bond boeken geschreven heeft. Mijn werk lag in de baai tussen de twee "bergkammen" links met als werkzaamgebied, de zee rondom de eilanden en de baai. Ongeveer een meter achter me is de uitmonding van het riviertje waar ik de foto van de reiger heb genomen die in mijn collectie zit.

'177164' door Nrique '177164' door Nrique

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Shiny jellyfish

Nrique

Deze kwal lichtte in het troebele donkere water op in het tegenlicht van de zon en kwam langzaam voorbij "gezwommen"

'246874' door damfschoenmakers '246874' door damfschoenmakers

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

JA HIER BOVEN

damfschoenmakers

De foto van een koereiger in het laatste licht van de dag en de close up foto is genomen vanaf het balkon van het hotel. Deze koereiger keek nieuwsgierig wat ik aan het doen was.

'174063' door damfschoenmakers '174063' door damfschoenmakers

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

ST-jacobsvlinder

damfschoenmakers

Deze geel zwarte rups wordt een st jacobs vlinder. Deze foto heb ik met een macrolens genomen en zodoende heb ik het kopje van de rups er goed opstaan.

'405402' door Jan10e '405402' door Jan10e

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Running Wild

Jan10e

Tobagoniaans jongetje dat het ogenschijnlijk verlaten strand afrent. De bandensporen laten wel zien dat dit niet echt afgelegen is. Maar het geeft wel het tropische gevoel van een Caribisch eiland. Klein en fijn zou ik dit eiland willen omschrijven. Prachtig groen, paradijs voor vogelliefhebbers, mooie stranden en gewoon met de lijndienstbus heb je al een heel interressante excursie. Nu is het strand toevallig verder leeg, maar het kan er ook druk zijn met lokale toeristen. Het strand is in het weekend vol bezet. Het ligt om de hoek bij het vliegveld, dus alvorens in te checken... nog even laatste zandkorrels tussen je tenen laten glijden.

'420072' door Jan10e '420072' door Jan10e

Trinidad en TobagoPort of Spain

Trinidad en TobagoPort of Spain

Performing Art

Jan10e

De National Academy for Performing Art in Port of Spain biedt plaats aan 1500 bezoekers in een speciale akoustische zaal. Het ontwerp is ontsproten uit de nationale bloem van Tobago, de Chaconia. Er zijn studeerruimtes, collegezalen, oefen- en praktijkruimtes... alles om aanwezig talent verder te ontwikkelen. Het accent ligt op de het nationale instrument, de steel pan. Bezoekende performers vinden onderdak in het hotel. Het gebouw is in 2009 gereed gekomen en is 'ingewijd' door een bijeenkomst van de leiders van de Commonwealth, waaronder koningin Elisabeth II.

'449893' door Jan10e '449893' door Jan10e

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Bird of Paradise

Jan10e

Tijdens een dagje rondrijden op Tobago in het Arnos Vale Resort voor een kop koffie op het terras plaatsgenomen. Dit is dus een waar birdwatchparadise! Binnen enkele minuten had ik de prachtigste vogels om me heen. Prachtige locatie ook om te logeren trouwens. Het ligt aan een prachtig intieme baai met strand, tenminste als je diverse traptreden door de hoteltuin afgaat. In de middag wordt er high tea georganiseerd, dan kun je tegen betaling het terras op om van thee en de vogels te genieten. Dit is bij mijn weten een blue crowned motmot.

'182682' door Nrique '182682' door Nrique

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

Pijlstaartrog

Nrique

Pijlstaartroggen staan na de dood van Steve Irwin niet echt goed bekend. Toch zijn het hele rustige ongevaarlijke dieren. Deze is gefotografeerd op Tobago, maar toen ik bij het seaquarium op Curacao werkte heb ik letterlijk 100den keren gedoken met deze dieren terwijl ik ze moest voeren. Nooit ben ik of een van mijn klanten aangevallen door deze schitterende elegante wezens. Met de hun bek die onder het lichaam is gepositioneerd zweven ze vlak boven de bodem op zoek naar voedsel of ze graven zich in om zich onder het zand te verstoppen. Zijn naam heeft hij te danken aan de giftige stekels aan de staart. Deze zijn giftig, maar afgelopen decennia zijn er maar 2 menselijke slachtoffers gevallen waaronder dus Steve Irwin die de verschrikkelijke pech had recht in zijn hartstreek getroffen te worden. Na zijn dood zijn er wereldwijd helaas 1000den roggen vermoord door onwetende mensen die de rog opeens voor gevaarlijk aanzagen.

'396425' door Jan10e '396425' door Jan10e

Trinidad en TobagoTrinidad

Trinidad en TobagoTrinidad

In de modder

Jan10e

Siewdass Sadhu Temple of the sea, Waterloo Cremation Site... Dat is wat er op het bord staat. Het is een bouwwerk dat tot stand is gekomen door de volhardendheid van de Sadhu. Er mocht namelijk geen tempel op 't eiland worden gebouwd. Rondom de tempel die in zee is gebouwd liggen allemaal gebroken potten en beelden. Het is eb... deze kleurige godin ligt tussen de potjes in de modder... Kon van de wal mooi van boven af foto's maken.

'440611' door Jan10e '440611' door Jan10e

Trinidad en TobagoTrinidad

Trinidad en TobagoTrinidad

Natuurlijk asfalt

Jan10e

Afgelopen periode heb ik voor mijn deur kunnen zien hoe na het vernieuwen van de riolering de fundering voor de nieuwe asfaltweg werd gemaakt. Om er daarna een prachtig stukje asfalt uit vrachtauto's over heen gelegd te zien worden. In een plak komt het uit een machine. Nee, dan het naturel pitch lake La Brea in het zuidwesten van Trinidad. The La Brea Pitch Lake is een groot zwart 'meer'. Het asfalt borrelt uit relatief kleine openingen uit de aardkorst. Zoiets mafs nog niet eerder gezien. Het natuurlijke asfalt wordt er zo uitgelepeld... Je kunt er overheen lopen en mijn bergschoenen zakten er in weg, maar het was niet sticky. In 1595 ontdekt door Sir W. Raleigh die er zijn schip mee teerde. En er zijn een aantal straten in NY mee geasfalteerd. Het is interressant om te bezoeken. Er groeien ook waterlelies in het water dat op de verdroogde asfalt laag ligt. Heel apart. Er is een bezoekerscentrum. Het Pitchlake trekt 20.000 bezoekers per jaar. Het staat op de Unesco WH lijst. http://gotrinidadandtobago.com/system/creatives/687/original/Pitch_Lake_rev.pdf In het bezoekerscentrum regel je de excursie met gids. Die begint in het bijbehorende bezoekerscentrum en eindigt bij de diverse pitts waar je het asfalt zich ziet vormen.

'277453' door damfschoenmakers '277453' door damfschoenmakers

Trinidad en TobagoTobago

Trinidad en TobagoTobago

NOG KLEINER !

damfschoenmakers

Deze overzichtsfoto van dit eilandje waar vele soorten vogels broeden heet little Tobago. Dit vogelparadijs hebben we met een excursie bezocht en het huis wat je ziet liggen is altijd van Ian Fleming geweest de bedenker van 007 James Bond.

'528292' door Jan10e '528292' door Jan10e

Trinidad en TobagoTrinidad

Trinidad en TobagoTrinidad

Blanchisseuse lagune

Jan10e

Blanchisseuse is de laatste bestemming die we na de 'rondreis' per auto over het eiland Trinidad aandoen. Het is een tropisch paradijsje in het groen met strand en riviermonding. De Marianne rivier. In de nacht kun je eventueel nog weer op zoek naar schildpadden en overdag kun je er diverse watersporten beoefenen. Het strand hier is van Bounty Beach stijl. Het ligt in het noorden van het eiland... een mooie 'oerwoudtocht' vanuit Arima... de weg heet dan ook Blanchisseuse road en er zitten ontelbare bochten in!