Isla de Ometepe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Isla de Ometepe, een uurtje varen

Isla de Ometepe,
Nicaragua


We steken met de ferry over van San Jorge naar Moyogalpa op het Isla de Ometepe. Dit tweeling eiland ligt in een enorm zoetwatermeer: Cocibolca (zoete zee). Het bestaat uit twee vulkanen: Concepcion en Madeira, die door een lavabrug zijn verbonden. Op het eiland is ontzettend veel te doen in een heel relaxte sfeer. Paardrijden, brulapen spotten, zwemmen, een rodeo bekijken, uren zitten in een strandtent en kletsen met de lokale bevolking.

Het is zondag en we doen wat de locals doen:eerst naar de kerk en dan naar het strand.
In de kerk zijn de kinderen aan het oefenen voor de H.Communie, dus dat houden we al snel voor gezien. We leiden teveel af.
Het is erg druk bij het strand, daarom gaan we wandelen in het naastgelegen bos.. Daar leeft een groep brulapen en die wil ik wel eens zien. Ze liggen helaas allemaal hoog in een boom te slapen, met hun rug naar ons toe. Ik had het kunnen weten:siësta.
Dan de rodeo maar. Dit is een geliefd tijdverdrijf op zondagmiddag. Je kunt van tevoren op het in Altagracia op het rodeoterrein je kaartjes kopen, de koeien en stieren bewonderen en eventueel wedden hoe lang men erop kan blijven zitten. Op de tribunes worden ijsjes en andere versnaperingen verkocht. Als het spektakel begint, weet je niet waar je moet kijken: de berijder, de jongens die in de hekken klimmen, het orkest, het publiek.

Uit mijn blog:
‘We zitten op houten tribunes rond een arena. De koeien en stieren staan in een soort sluis, afgesloten door een hek. Daarboven, op de tribune speelt een orkest. Als dit luid en vals begint te spelen, gaat het hek open en komt er een stier of koe de arena in.
Het eerste waagstuk is het dier grijpen en stevig aan een paal vastbinden.
Hij krijgt een singel om zijn buik voor het houvast, de grootste durfal gespt sporen om, springt erop en de rest van de waaghalzen daagt de stier uit. Als hij dichterbij komt, weten ze niet hoe hard ze moeten rennen om in de hekken te klimmen. Na twee uur en zo’n tien stieren zit de rodeo erop. Gelukkig is er geen bloed gevloeid..’

Je kunt ook oversteken met de Reina del sur, hier op de foto. Als het slecht weer is, hou ik me liever bij de ferry.