Willemstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De hoogste brug

Willemstad,
Nederlandse Antillen


We varen langs Willemstad, Curaçao, en zullen straks de Sint Annabaai ingaan. Eerst passeren we dan de Koningin Emmabrug, de beroemde houten draaibrug op pontons. De Koningin Julianabrug die je hier ziet, is gebouwd ter ontlasting van de pontjesbrug. De brug is in 1974 geopend en is 55 meter hoog, zodat bijna alle grote zeeschepen (behalve de grootste cruiseschepen) onder de brug door kunnen varen. Hij is bestemd voor autoverkeer; vanwege de wind en de beweeglijkheid van de constructie is voetganger- en fietsverkeer verboden.
In 1967 is de brug tijdens de bouw ingestort waarbij zestien arbeiders de dood vonden. Men begon met het eerste gedeelte van de constructie aan de kant waar wij nu varen. Tijdens het plaatsen van het laatste gedeelte van de eerste helft stortte het hele gebouwde gedeelte in. De oorzaak voor het instorten kon nooit achterhaald worden, men denkt aan fraude met subsidiegeld uit Nederland.
Twee maanden na de ramp startte men nogmaals met de constructie van de brug, nu echter vanaf de Otrabanda-oever (zie foto Nikkelen Nelis). Sommige inwoners zijn er nog steeds van overtuigd dat er op deze brug een vloek rust en mijden daarom deze oversteekplaats.