Zo bespaar je geld tijdens eilandhoppen image
Lkoedam

Zo bespaar je geld tijdens eilandhoppen

Een eilandentrip kan soms duur uitpakken. Je hebt immers te maken met kosten voor ferry's, andere boottochtjes en de prijzen voor etenswaar liggen ook vaak een stuk hoger. Wij zochten uit hoe je op je volgende eilandentrip honderden euro’s kunt besparen!

Eilandhoppen in Indonesië. Foto: Malou van Breevoort
Eilandhoppen in Indonesië. Foto: Malou van Breevoort (© Columbus Travel 2015)


Zeil gratis mee



Op veel zeilboten kun je in ruil voor enkele werkzaamheden aan boord gratis meevaren. Je kunt je op www.findacrew.net aanmelden als bemanningslid voor een boot die naar de bestemming van jouw keuze vaart. Met een beetje geluk vind je zo een gratis overtocht naar een tropisch eiland in de Cariben of de Pacific. Zeilervaring en basisvaardigheden als koken, schoonmaken en navigeren zijn een pre, maar lang niet altijd noodzakelijk.



Neem je fiets mee



Aangezien je op veel veerboten moet betalen voor de auto, maar de fiets gratis of voor veel minder geld kunt meenemen, is eilandhoppen met de fiets ideaal voor de budgetreiziger. Bovendien heb je zo de gelegenheid veel meer van het eiland te zien dan wanneer je met de bus of auto reist. Onder andere de Kroatische eilanden zijn geschikt om met de fiets te verkennen.



Zet gratis je tent op in de vrije natuur



Hoewel wildkamperen op veel plekken is verboden, zijn er nog een aantal Europese eilanden te vinden waar het wel is toegestaan. Hier een top 5: 1) de Noorse eilandengroep Lofoten, waar je kunt genieten van een zonnige nacht doordat het binnen de poolcirkel ligt; 2) de Schotse Hebriden, waar je ongestoord kunt genieten van de natuur; 3) IJsland, waar kamperen is toegestaan in de vele onbewoonde gebieden; 4) Sicilië, waar je in tegenstelling tot het Italiaanse vasteland wel je tent mag opzetten; 5) De Langøyene-eilanden bij Oslo, waar de groene oevers een perfecte en makkelijk te bereiken kampeerplek vormen



Verblijf gratis een week all-inclusive in een resort



Overweeg een vakantiepakket te boeken. Voor sommige eilandbestemmingen, zoals de Nederlandse Antillen, de Canarische Eilanden en Kaapverdië, is een compleet verzorgde reis even duur als het kopen van losse vliegtickets.



Vaar voor een paar tientjes mee op een vrachtschip



Speelt tijd geen rol, overweeg dan mee te varen op een vrachtschip. Dit is meestal veel goedkoper dan een cruiseschip en levert een bijzondere ervaring op. Kijk voor informatie op de website van Cargo Ship Cruises. In Frans-Polynesië kun je bijvoorbeeld, om van Tahiti naar Bora Bora te gaan, mee aan boord van het vrachtschip Vaeanu, dat drie keer per week uitvaart om materiaal te leveren. Het is een lange overtocht, maar een plaats op het dek kost slechts een paar tientjes. Het vliegtuig is uiteraard veel sneller, maar kost al snel € 200.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)