Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoe zou het leven zijn zonder zout?

Bonaire,
Nederlandse Antillen


Naast het toerisme is de productie van zout een belangrijke inkomstenbron voor Bonaire. Je kijkt hier naar de aangelegde zoutpannen, bij het Pekelmeer.
Het zout wordt als volgt gewonnen: grote bassins worden gevuld met een laagje zeewater. Door de zon wordt er telkens een hoeveelheid zeewater verdampt, er wordt een nieuwe hoeveelheid ingelaten, dit verdampt ook en zo ontstaat er een laag zout op de bodem van het bassin. Ongeveer een keer per jaar, als het zoutgehalte hoog genoeg is, laat men het bassin helemaal drogen en wordt het zout opgeschept.
Vroeger werd dit zware werk door slaven gedaan die bij de zoutpannen in kleine huisjes moesten overnachten en alleen in het weekend naar huis mochten, ongeveer zeven uur lopen!
Nu doen machines het werk, zoals deze enorme twee-armige transportband die het zout keurig over twee bergen verdeelt. Die bergen moeten weer maandenlang drogen en daarna wordt het zout via de zoutpier verscheept.
Detail: het tafelzout op Bonaire komt uit Nederland...