Nederlandse Antillen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Nieuwe stukjes tropisch Nederland

Gepubliceerd: 08 okt 2010
0

De Nederlandse Antillen zijn een favoriete bestemming van veel reizigers. We zijn dan ook best trots op onze stukjes tropisch Nederland. Maar vanaf zondag hebben de paradijsjes elk een nieuwe status gekregen.

Door een staatkundige hervorming zijn vanaf 10 oktober 2010 Curaçao en Sint-Maarten aparte landen binnen het Nederlandse Koninkrijk geworden. Ook Bonaire, Sint-Eustasius en Saba zijn vanaf nu bijzondere gemeenten van Nederland. Dit betekent dat de Nederlandse Antillen niet meer als zodanig bestaan. Een status aparte en bijzondere gemeente betekent dat een land of regio afhankelijk is, maar toch nog bij een staat of koninkrijk hoort. Een grote verandering voor de eilanden is dat er op Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf volgend jaar met de dollar in plaats van de Antilliaanse gulden betaald wordt. Curaçao en Sint Maarten krijgen per 2012 een nieuwe muntheid, de Caribische gulden. Tot die tijd blijft de Antilliaanse gulden bestaan.
En voor Nederland is er een geoggrafische verandering, het hoogste punt van Nederland ligt niet langer in Vaals maar op Saba. De Vaalserberg is 322,5 meter hoog terwijl Mount Scenery, de vulkaan op Saba, 877 meter hoog is.


Aruba

Het eiland is perfect als je graag relaxt en een ontspannen vakantie wilt. Zeker als je houdt van zon, zee en cocktail on the beach. Het eiland heeft parelwitte stranden en een felblauwe zee. Wat minder bekend is de noordkant van het eiland, hier is de natuur nog een beetje wild en ruig. Al sinds 1986 heeft Aruba een status aparte binnen ons koninkrijk. Het eiland is binnen de Caribbean één van de welvarendste eilanden. Recentelijk kreeg het eiland nogal wat negatieve aandacht door de gebeurtenissen rondom Joran van der Sloot.
Foto door: Dickneelen.reisreporter.nl


Bonaire

Bonaire is na Curaçao het grootste eiland van de Nederlandse Antillen en is van de eilanden het minst bevolkt. Er is hier weinig spraak van massatoerisme; de hele noordelijke punt is namelijk beschermd natuurgebied. De temperatuur ligt altijd tussen de 26 en 30 graden. Heerlijk dus! Bonaire is een ideale bestemming voor een duikvakantie. Vanaf 10 oktober 2010 is het eiland een bijzondere gemeente van Nederland.
Foto door: Weersing.reisreporter.nl


Curaçao

Het eiland is de grootste van de Antillen. Het eiland heeft vanaf begin oktober 2010 een status aparte. Curaçao... Wat kun je er van zeggen? Gekleurde huisjes, strak blauwe lucht, witte stranden en een helderblauwe zee. Je kan er duiken, snorkelen, winkelen en dansen tot de zon weer opkomt.
Foto door: Ducgirl.reisreporter.nl


Saba

Ook het kleinste Antilliaanse eiland zal vanaf 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente vormen. Het eilandje leeft van toerisme. De meeste toeristen zijn dagjesmensen die 's ochtends aankomen vanuit Sint Maarten, de vulkaan beklimmen of gaan duiken. In 1993 kreeg Saba een grote economische klap omdat de rijbewijzen (die je in een week kon behalen) niet meer in Nederland omgeruild konden worden.
Foto door: Steeric.reisreporter.nl


Sint-Eustatius

Dit eiland is nog door Columbus, dat wil zeggen Christopher Columbus, ontdekt in 1493. Ook op dit eiland hoef je niet veel moeite te doen voor totale ontspanning. Op het eiland is geen massatoerisme en hierdoor kun je ervaren hoe het echte Caribische leven er aan toe gaat. Relaxt! Als je op Sint-Eustatius bent heb je het gevoel dat de tijd stilstaat. De grootste recente vernieuwing is hun nieuwe status als bijzondere gemeente.
Foto door: Mirellawognum.reisreporter.nl


Sint-Maarten

Het eiland heeft naast haar status als populaire reisbestemming, ook de status aparte. Daarmee is ze een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sint Maarten is verdeeld in een Nederlands en een Frans gedeelte. Op het eiland is het niet zo moeilijk om tot rust te komen en te genieten van de zon. De parelwitte stranden en de azuurblauwe zee van het Sint-Maarten zijn de ingrediënten voor een relaxte vakantie.
Foto door: Anjabronius.reisreporter.nl


Hoofdbeeld door: JessicaRonken.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nederlandse Antillen artikelen
Interview
John van den Heuvel: ‘Afgelopen zomer was ik voor de 43e keer in de Cariben'

22 jan 2017, Misdaadjournalist John van den Heuvel is al sinds 1990 werkzaam bij de Telegraaf, waar hij zowel nationale als internationale misdaadreportages maakt. Ook is hij het gezicht van de series Vermoord in het Buitenland, Op de Vlucht en Ontvoerd, die h...

0
Reisnieuws
Video's: Onze Columbus-teams op pad

23 dec 2016, Ook dit jaar weer brachten we de meest bijzondere bestemmingen in kaart. Kijk je mee over de schouders van onze Columbus-teams?

0
Bizar
Door: Tom Aussems
De meest krankzinnige vliegvelden ter wereld

02 nov 2015, De meeste vliegvelden zijn niet veel meer dan verplichte haltes tussen jou en een aanlokkelijke eindbestemming. De meesten inderdaad...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.