5 heerlijke stranden voor op je bucketlist image
Lkoedam

5 heerlijke stranden voor op je bucketlist

Sommige stranden zijn niet alleen lekker maar ook onvergetelijk. Onze favoriete vijf relaxplekken aan zee op een rijtje. Waar ben jij al geweest?

De lange zandstranden van de Costa Yoga in Mexico. Foto: Beto Adame / Columbus Travel
De lange zandstranden van de Costa Yoga in Mexico. Foto: Beto Adame / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Zen aan de Mexicaanse Costa Yoga



In de middeleeuwen was Tulum, aan de Caribische Zee van het Mexicaanse schiereiland Yucatan, een van de laatste steden die door de Maya’s werd gebouwd en bewoond. De imposante ruïnes zijn verre van de enige attractie: de hagelwitte stranden en verkwikkende cenotes (waterpoelen) van het gebied trekken al sinds jaar en dag reizigers met een spirituele inslag. De kust bij Tulum wordt inmiddels gekscherend de Costa Yoga genoemd, en niet onterecht – er zijn een dozijn yogaresorts neergestreken. Onze favoriet is de Uno Astro Lodge, een geliefde plek voor een meditatiesessie onder de sterren (healings op aanvraag). Tip voor rustzoekers: hoe zuidelijker en dichterbij je bij het natuurreservaat Sian Ka’an komt, hoe rustiger het strand wordt.



Surfparadijs in Costa Rica



Voor surf dudes en dito babes is de zuidwestkust van Costa Rica een walhalla – in de omgeving van het plaatsje Pavones vind je de langste en mooiste golven van Midden-Amerika, die garant staan voor een volle minuut pure adrenaline. Een Nederlandse vriendengroep heeft hier de Rancho Burica opgezet: twintig slaapplekken in houten cabines midden in de jungle en op een steenworp afstand van de oceaan. Punta Banco, de ‘eigen’ break van de Nederlanders, is een goed bewaard geheim tussen de gasten van de loge en een enkele local. Uitgesurft? Ga op jungletocht of galopeer over uitgestrekte verlaten stranden.



Uitwaaien op de Seychellen



Met zijn prachtige granieten rotsen is Anse Source d’Argent op het autovrije eilandje La Digue, onderdeel van de Seychellen, ongetwijfeld een van de meest bijzondere stranden ter wereld. En toch verrassend rustig. Je fietst er naartoe. Waai uit, geniet van een heerlijk ongecompliceerde lunch bij het restaurantje van Big Mama en spring weer in het zadel voor de terugtocht naar het gezellige Vanilla Guesthouse.



Down (under) time in Australië



Behalve parelvissers trekt het seriously easy-going Broome in het noordwesten van Australië al generaties lang strandaanbidders, die hier komen kijken hoe de bloedrode zon in de turkooizen zee zakt. In de jaren tachtig werd de hippiereputatie van het dorpje versterkt door de komst van naturisten. Kleding is nog steeds optioneel op een deel van het fabelachtige, 23 kilometer lange Cable Beach, maar er valt tegenwoordig iets meer te doen dan naakt lanterfanten – bekijk of neem deel aan een wedstrijdje strandpolo, ga zeilen of slenter door de gezellige openluchtmarkt.



Caribisch kamperen in Panama



De Caribische eilanden aan de oostkust van Panama, met hun ideale combinatie van tropische jungle en zandstranden, wachten op ontdekkers. Het paradepaardje is Isla Bastimentos, waar je kunt hiken of paardrijden naar een romantisch strandje voor twee, snorkelen bij het rif of eenvoudigweg luieren in je hangmat bij je tent met bed in de Palmar Tent Lodge. Met een cocktail in de hand uiteraard.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)