Mexico City foto's & tips

'387516' door Graaf '387516' door Graaf

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Piramide van de Zon

Graaf

Teotihuacan betekent letterlijk “plaats waar mensen goden worden”. Er is niet zoveel bekend over het volk dat ca 100 jaar voor Chr. de eerste bouwwerken neergezet heeft. Het moet een heel belangrijke grote stad met zo’n 200.000 inwoners in Centraal Amerika geweest zijn. Rond 700 na Chr. is dit volk op raadselachtige wijze helemaal verdwenen. Ongeveer 500 jaar later hebben de Azteken de ruïnes tot heilig hart van hun cultuur gemaakt. Voor hun was dit de plek waar de zon, de maan en de mensheid waren geschapen. Langs de Dodenlaan, 3 kilometer lang van noord naar zuid, staan de belangrijkste bouwwerken, de ruim 2000 jaar oude Piramide van de Zon is gebouwd op een lavagrot die volgens de stichters van de oorspronkelijke stad de baarmoeder van Moeder Aarde vertegenwoordigde. Als je de 248 treden van de Piramide van de Zon opgeklommen bent heb je een panoramisch uitzicht over alle ruïnes. Je kunt ook op de Piramide van de Maan klimmen en hebt dan een mooi uitzicht op de Dodenlaan met in het midden de Piramide van de Zon.

'127363' door Tsjikatilo '127363' door Tsjikatilo

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Trance

Tsjikatilo

Op de oude Aztekenstad Tenochtitlan is Mexico Stad gebouwd. Afstammelingen van de Azteken doen in Mexico Stad echter nog steeds oude tijden herleven. Langs het Zócalo (of eigenlijk Plaza de la Constitución) staan iedere dag wel groepen in traditionele kledij te dansen op het ritme van de drums....

'500834' door pensionado '500834' door pensionado

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Uitzicht vanaf de...T

pensionado

In april 1969 stond ik voor de eerste maal op de Torre Latinoamericana in Mexico City en maakte deze foto (scan van een dia). Wat een gedurfd bouwwerk met zijn 183 meter hoogte op een ondergrond die regelmatig ten prooi valt aan een aardbeving. De toren heeft inmiddels bewezen earthquake proof te zijn, want hij heeft meerdere zware aardschokken onbeschadigd doorstaan. Het uitzicht vanaf het uitzichtplatform was adembenemend! De stad behoorde toen al qua inwoneraantal tot de grootste van de wereld. Ik bezocht hem na afronding van mijn werk in Brazilië. In 1998 stond ik samen met met mijn vrouw opnieuw op die toren en keken we uit over een nóg groter gegroeide stad. Inmiddels wonen er meer dan 20 miljoen mensen!

'338686' door Yves '338686' door Yves

MexicoMexico City

MexicoMexico City

De Maagd van Guadalup

Yves

Dit is de beschermheilige van Mexico, de Maagd van Guadalupe. Zij openbaarde zich naar het schijnt aan een Azteekse man die tot christen bekeerd was, Juan Diego, in de tijd van de Spaanse kolonisatie. Zij vroeg hem een kerk te bouwen op de heuvel die toen nog buiten de hoofdstad lag maar inmiddels is opgeslokt door de metropool. De bisschop wilde niet naar Juan Diego luisteren, aangemoedigd door de Maagd bleef hij zijn verzoek echter meerdere dagen herhalen. Ontmoedigd toen de bisschop hem om een bewijs vroeg, liet de Maagd hem rozen plukken en in zijn mantel verstoppen. Bij het tonen van de rozen verscheen de afbeelding van de Maagd aan de binnenkant van Juan Diego's mantel. Dit was voldoende wonder, en de kerk kwam er. Tot op heden is deze kerk één van de grootste bedevaartsoorden die de katholieke wereld kent. Het oude kerkje, sfeervol doch ernstig verzakt, dient inmiddels meer als monument en kan onmogelijk de massa's mensen herbergen die elke zondag de dienst komen bijwonen. Daarom is in de jaren zeventig een nieuwe kerk gebouwd die er vrijwel naast ligt . Afbeeldingen van de Maagd zijn alomtegenwoordig en ook te koop.

'142102' door vlinder '142102' door vlinder

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Danseres

vlinder

Als in trance danst deze vrouw haar dans. Veren schudden, kleren wapperen en de vogel op haar tooi kijkt strak voor zich uit... Heel bijzonder om te zien!

'145118' door leonnebussemakers '145118' door leonnebussemakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Indigena

leonnebussemakers

Azteekse dansers met kleurrijke tooien voeren dagelijks hun rite uit op Plaza Mayor in Mexico City, naast de opgravingen van de oude tempels op de plek waar de Azteken de adelaar op de cactus zagen met een slang in de bek. Dit is momenteel nog steeds het kenmerk in de Mexicaanse vlag.

'325999' door Rsteeghs '325999' door Rsteeghs

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Borduurwerk

Rsteeghs

In Mexico City liepen R. en ik bij toeval over een lokale handwerk markt die plaatsvond op een binnenplaats. Heel leuk om alle werklieden bezig te zien. Zoals deze mevrouw die de mooie typisch Mexicaanse kleden en tunieken aan het afwerken is met borduurwerk. Ik fotografeerde van grote afstand en moest behoorlijk inzoomen. Ze wist wel dat ik fotografeerde, vond dit prima en ging vervolgens onverstoorbaar verder met haar werk, heel geconcentreerd.

'503959' door JanKranendonk '503959' door JanKranendonk

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Cinco de Mayo

JanKranendonk

Cinco de Mayo op het Zocalo van Mexico City. Hier wordt ieder jaar de overwinning van de Mexicanen op de Fransen gevierd, met parades en een reconstructie van de veldslag op het plein van Mexico City, met duizenden figuranten in historische uniformen.

'323410' door papillonreizen '323410' door papillonreizen

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Sjamanen aan het...we

papillonreizen

Op het plein bij de kathedraal in Mexico-stad kun je volop sjamanen aan het werk zien. Getoond met prachtige verentooien en in mooie uitdossingen, helpen ze de door geesten geplaagde medemens. Immense hoeveelheden zuiverende wierook worden daartoe aangewend en gebeden worden gepreveld. Menigeen komt op de rookwolken en de geur af. Aan de ene kant een rij wachtenden, die staat te popelen om gezuiverd te worden (tegen een geldelijke vergoeding), aan de ander kant de mensen, die het schouwspel vol belangstelling gadeslaat.

'366840' door JanKranendonk '366840' door JanKranendonk

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Mexicanen op Cinco de

JanKranendonk

Cinco de Mayo in Mexico City. Ieder jaar op 5 mei wordt op het zocalo (stadsplein) van Mexico City de slag bij Puebla nagespeeld. Een Mexicaans leger versloeg op die dag ooit een Frans leger. Wat die Fransen daar precies te zoeken hadden weet ik niet meer.

'431197' door TresContent '431197' door TresContent

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Teotihuacan - Pareltj

TresContent

De meeste mensen reizen in Mexico af naar de tempels in de jungle of aan het strand. Maar Teotihuacan bij Mexico City is ook zeker de moeite waard! Beklim ook vooral deze hoge tempel, vermoeiend maar indrukwekkend!

'128199' door Tsjikatilo '128199' door Tsjikatilo

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Smikkelen

Tsjikatilo

Er moet natuurlijk ook gegeten worden. Deze dame heeft een plekje gezocht langs de kant van de weg om haar lunch te verorberen. Een geweldig mooie deur (die in eerste instantie mijn blik trok) achter haar en ze heeft haar inkopen (of zou het haar handeltje zijn?) netjes op een steekwagentje voor haar geparkeerd, zodat ze er goed zicht op heeft...al had het eten wel al haar aandacht nodig en was haar blik uiteindelijk alleen hierop gericht

'296520' door damfschoenmakers '296520' door damfschoenmakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

VIES

damfschoenmakers

Deze huizen staan in de buitenwijken van Mexico Stad en het zijn op het eerste gezicht mooie huizen met alles erop en eraan alleen de vieze smog van deze grote stad hangt hier wat goed op de foto te zien is.

'244969' door damfschoenmakers '244969' door damfschoenmakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

GEEN OPTOCHT

damfschoenmakers

Deze mensen volgen elkaar fleurig en vol passie naar de kerk. Het is mooi om te zien hoe deze mensen vol overgave voor hun geloof gaan. Deze mensen werden door gemaskerde "monsters" lopend naar de kerk beschermd tegen het kwaad. Ondanks dat ik totaal niets heb met het geloof vond ik fascinerend om dit te zien.

'303264' door damfschoenmakers '303264' door damfschoenmakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

FANATIEK

damfschoenmakers

In een kleurige optocht met muziek en dans ging men naar de kerk. Fanatiek werd er meegedaan en als een soort carnaval hadden deze 2 zich verkleedt.

'375422' door damfschoenmakers '375422' door damfschoenmakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Leopardman

damfschoenmakers

In het centrum van de stad deze markt en in het publiek liep deze man verkleedt als luipaard en waarom is mij nog een vraag maar hij trok wel veel bekijks.

'404815' door MaaikeAart '404815' door MaaikeAart

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Lief kind

MaaikeAart

Dit was een heel lief kind die we tegen kwamen in Mexico City. Haar gemoedstoestand lijkt moeilijk te peilen op de foto met die grote wat treurige ogen. Maar ze was in werkelijkheid heel vrolijk.

'372235' door damfschoenmakers '372235' door damfschoenmakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Kleurig viaduct

damfschoenmakers

Er is in deze miljoenenstad heel veel te zien dus ook kleurige muurtekeningen her en der. Deze hadden ze gemaakt onder een brug en deze had ook weer een boodschap.

'280314' door geervannesmeed '280314' door geervannesmeed

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Muralist Diego Rivera

geervannesmeed

In het Nationale Paleis aan de “Plaza de la Constution”, gebouwd in 1523 op de plaats waar het paleis van Moctezuma Xocoyotzin (de laatste Azteken leider) ooit heeft gestaan, zijn prachtige wandschilderingen te zien van Diego Rivera (1886 – 1957), de eerste Mexicaanse muralist - muurschilder. Met zijn schilderingen heeft hij in de periode 1926 tot 1945 de Mexicaanse geschiedenis afgebeeld. Op deze muurschildering zie je Mexicaanse priester Hidalgo die de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spanjaarden in gang zette in 1810

'249707' door damfschoenmakers '249707' door damfschoenmakers

MexicoMexico City

MexicoMexico City

ZIELIG

damfschoenmakers

Deze man kijkt zielig de andere kant uit maar ik zou niet weten waarom. Zijn "pitbull"kijkt de andere kant uit en waakt over zijn baasje. Zo op zich een grappig plaatje van deze baas met zijn kleine vriend.

'394108' door fleurrosalie '394108' door fleurrosalie

MexicoMexico City

MexicoMexico City

I'm a poor lonesome..

fleurrosalie

Uren door het Mexicaanse landschap rijden zonder een ziel tegen te komen, het ultieme cowboy gevoel! I'm a poor lonesome cowboy, i'm a long long way from home. And this poor lonesome cowboy, has got a long long way to roam. Over mountains over prairies, from dawn till day is done. My horse and me keep riding, into the setting sun.

'332873' door jonazito '332873' door jonazito

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Kanalen door de...dri

jonazito

De drijvende tuinen zijn niet meer drijvend, maar sinds de tijd van de Azteken zijn de matten van twijgen met opgehoopt slib naar de bodem gezonken en vastgeankerd door de wortels van een lokale wilgensoort. Xochimilco is de bekendste ankerplaats voor een boottocht door de kanalen, maar Tlahuac is véél rustiger en romantischer.

'38088' door Claudia Hoffman '38088' door Claudia Hoffman

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Festival dag der dode

Claudia Hoffman

Het universiteitsterrein van Mexico is groot en heeft vele schitterende gebouwen. Op de foto staat de Biblioteca Central en is versierd met mozaiken. Op elke muur is een periode uit de Mexicaanse geschiedenis en de wetenschappelijke vooruitgang uit die tijd te zien. Op de voorgrond een enorm skelet vanwege de viering van de dag der doden.

'282256' door Rsteeghs '282256' door Rsteeghs

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Knapperhapjes

Rsteeghs

Deze mevrouw in Chapultepec park in Mexico City verkocht de lokale specialiteit: Chicharrons. Dit is uitgebakken varkensvet/spek en wordt in verschillende verschijningsvormen verkocht. Deze mevrouw had veel soorten te koop. Ik heb een stukje geprobeerd, het is heel knapperig en smaakt een beetje als kroepoek.