Negatief reisadvies Mexico? image
Cecile janisse

Negatief reisadvies Mexico?

De VS heeft een negatief reisadvies gegeven voor het noordelijke gebied van Mexico. Toeristen worden gewaarschuwd voor de toenemende drugscriminaliteit onder bendeleden. De laatste maanden heeft de drugsoorlog, ook wel de Narco-War genoemd, voor veel problemen in Mexico gezorgd. Ook de burgerbevolking en toeristen zijn daarvan het slachtoffer geworden.

Gisteren liep de vete tussen de drugsbendes zo hoog op dat een bloederige 'shoot-out' plaatsvond op een snelweg vlakbij de Amerikaanse grens. Het was de bloedigste schietpartij sinds de Narco-War drie jaar geleden begon. 17 bendeleden zijn bij het schietdrama omgekomen.

Handel
De handel in narcotica en het daarmee gepaard gaande geweld vindt steeds openlijker plaats in Mexico. De meeste aanvallen worden gepleegd tegen leden van criminele drugsbendes, de Mexicaanse politie en journalisten. Toch zijn er ook slachtoffers gevallen onder reizigers en de burgerbevolking. Dit meldden de Amerikaanse autoriteiten toen zij het negatieve reisadvies bekend maakten.

Onveilige buurten
Toeristen worden gewaarschuwd uit buurten te blijven waar openlijk in drugs gehandeld wordt en prostitutie plaatsvindt. Maar wie risicogebieden vermijdt, is nog niet meteen veilig. Zo vond vorige maand in het toeristengebied Zona Rosa een mislukte bomaanslag plaats. Deze was gericht tegen de Mexicaanse politie.

Feestende Amerikanen
Dit jaar zijn er alleen al in het stadje Tijuana, dat tot enkele maanden geleden druk bezocht werd door feestende Amerikanen, vijftig mensen omgekomen. Het toerisme is sindsdien met dertig procent gedaald. Door de Narco-War worden de straten van Mexico nu druk gepatrouilleerd door zwaarbewapende militairen en politie. Dit beeld houdt menig reiziger tegen het land te ontdekken. Vorig jaar kwamen in totaal 2500 mensen om door de Narco-War.