615 besmettingen varkensgriep image

615 besmettingen varkensgriep

De Mexicaanse griep, ook wel varkensgriep genoemd, treft steeds meer landen in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde onlangs dat zeker 615 mensen besmet zijn in vijftien landen.

De meeste gevallen van besmettting komen uit Mexico. Het aantal doden in Mexico waarvan zeker is dat zij gestorven zijn aan de Mexicaanse griep, is gestegen tot zestien. Functionarissen gaan echter nog steeds uit van 159 sterfgevallen als gevolg van het virus. In totaal zijn er 343 Mexicanen die lijden aan de ziekte.
Naast Mexico is onlangs ook een bewoner van de Verenigde Staten gestorven. Momenteel zijn hier 9 inwoners besmet. In Canada hebben 34 mensen het virus en in Costa Rica zijn twee gevallen bekend. In Zuid-Amerika zijn geen bevestigde besmettingen bekend. Onlangs werd een besmetting gemeld in Peru, maar later bleek dat het hier niet om het varkensgriepvirus ging.
Argentinië en Cuba hebben alle vluchten van en naar Mexico voorlopig geannuleerd. Vanwege de gratis gezondheidszorg is Cuba een geliefd land bij mensen uit Latijns-Amerika.

Europa
In Europa is ook een duidelijke groei van het aantal besmettingen te zien. Spanje en Groot-Brittannië liggen voorop met dertien besmettingen, hierna volgt Duitsland met vier besmettingen en in Oostenrijk en Zwitserland één. Vrijdag is ook één besmetting in Denemarken bekend gemaakt en twee gevallen in Frankrijk.

De eerste besmetting in Nederland betreft een 3-jarig kind dat 27 april terugkwam met zijn ouders van een familiebezoek in Mexico. De peuter wordt thuis verzorgd en is in goede conditie. Hij wordt niet in isolement gehouden. Ondertussen zijn twintig van de dertig inzittenden uit het vliegtuig vanuit Mexico opgespoord. Zij krijgen het virusremmende medicijn Tamiflu preventief toegediend en worden de komende tijd in de gaten gehouden. Naar aanleiding van deze eerste besmetting heeft Nederland een optie genomen op bijna 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Het vaccin moet nog ontwikkeld worden.

Naast Amerika en Europa zijn er in Nieuw-Zeeland vier bevestigde besmettingen. In totaal zijn in dit land 338 mensen geïsoleerd van de buitenwereld en krijgen allen Tamiflu toegediend. Dit grote aantal bevat ook gevallen waarvan niet zeker is of zij het virus hebben opgelopen en mensen die geen symptomen hebben, maar wel in contact zijn geweest met besmette mensen. In Hongkong is gister de eerste besmetting van het N1H1-virus in Azië vastgesteld bij een Mexicaanse staatsburger. In Israël zijn twee gevallen bekend.

Alarmfase 5
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdagavond de alarmfase verhoogd van 4 naar 5. Zij doet dit vooral om overheden en de farmaceutische industrie te waarschuwen. Deze fase geeft aan dat er een grote kans is op een pandemie en dat hiervoor nog weinig voorbereidingstijd is. Landen uit de Europese Unie hebben voorlopig geen reisverbod opgelegd naar Mexico.