Jamaica

Jamaica is het grootste Engels sprekende eiland in de Caraïbische zee en staat bekend om zijn stranden, reggae, Bob Marley, rasta’s, ganja (cannabis), rum én criminaliteit. Dat laatste moet trouwens meteen even worden rechtgezet: Jamaica is namelijk geen gevaarlijk eiland. Tenminste, als je je gezonde verstand gebruikt. Het land staat vooral bekend als all-inclusive vakantiebestemming, maar als je verder kijkt ontdek je een inspirerende bevolking, swingende reggae beats en tropische verrassingen. Laidback en ongerept: dat is óók Jamaica.

Samen met Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico vormt Jamaica de Grote Antillen. Het land kent prachtige lange witte stranden aan de westkust waar je kunt snorkelen, kanoën, windsurfen, zeilen en nog veel meer. Je vindt langs de kust veel hotels en resorts, vooral in Negril , maar er zijn ook genoeg rustige stranden te vinden. Je kan hier erg goed diepzeeduiken, en Montego Bay marine park is het meest populaire duikgebied van het land. Meer landinwaarts vind je nationale parken, regenwouden bergen en watervallen.

De beroemdste waterval heet Dunn’s River Falls. Deze waterval valt van 55 meter hoogte in zee. Met een gids kan je deze spectaculaire waterval beklimmen. Wil je meer weten over de Jamaicaanse legende Bob Marley, dan kan je naar het dorp Nine Mile gaan. Hier is hij geboren en kan je zijn mausoleum bezoeken. Voor de natuur moet je zeker een bezoek brengen aan het Great Morass in Negril . Dit is een groot natuurgebied waar meer dan driehonderd diersoorten leven waaronder krokodillen, vogels en reptielen. Hier kan je wandelingen en boottochten maken of een bootje huren. Met wat geluk kom je misschien wel de Lamantijen tegen  die hier heel soms nog te zien zijn. Deze worden ook wel zeekoeien genoemd.

Iets buiten de Great Morass vind je Bamboo Avenue. Hier staan vier kilometer lang oude bamboestruiken aan de kant van de weg wat een prachtig gezicht is. In het Blue Mountains National Park vind je dichtbeboste bergen en kan je mooie wandelingen maken. Hier groeien wel 65 verschillende soorten orchideeën. De baaien van Treasure Beach zijn wat rustiger en er zijn niet erg veel hotels te vinden. Je vind hier Pelican’s Bar, een op palen gebouwde bar in de zee waar je een lekker visje kan eten. Long Bay is ook een vrij rustig strand en is een paradijs voor (kite)surfers. Verder is de havenstad Port Antonio een oase van rust, vergeleken met het drukke Kingston en Montego Bay .

Informatie over Jamaica

Alle highlights van Jamaica

Beste foto's & tips van Jamaica

'399905' door Mary54 '399905' door Mary54

Jamaica

Jamaica

Y.S Falls

Mary54

In het zuiden van Jamaica in de buurt van Black River lagen deze prachtige watervallen, je kon er langs omhoog klimmen via een prachtige wandeling.

'545284' door InspiringVibes '545284' door InspiringVibes

Jamaica

Jamaica

One love: delen doe j

InspiringVibes

Aan de zuidkust van Jamaica vind je de schatten van de natuur, cultuur en geschiedenis van Jamaica. Hidden gems als kraters, blue holes, natuurlijke bronnen en rivieren zijn de pareltjes in het droge gebied langs de zuidkust. Paadjes daterend uit de slaventijd worden nog steeds gebruikt door de vissers en leiden naar boeren dorpjes waar allerlei kruiden en groente biologisch verbouwd wordt. Het ontmoeten van de lokale bevolking met hun muziek en positieve instelling en het ontdekken van de prachtige stukken natuur is een bijzondere aanvulling van de reis die je niet gauw zult vergeten.

'438812' door FKlaver '438812' door FKlaver

Jamaica

Jamaica

Jamaicaans huis

FKlaver

Eenvoudig Jamaicaans huisje pal naast het plaatselijke kleuterschooltje. Hoewel de was buiten hangt, troffen we helaas de bewoners niet thuis. Geluk zit 'm niet in materie, maar in de kunst om tevreden te zijn met wat je hebt. Zo denken veel mensen op het eiland ook. "Don't worry, be happy" is hun slogan. "You don't have a problem. You just have a situation and you have to deal with it". Dat laatste is ook hier niet altijd even makkelijk.

Praktische informatie over Jamaica

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december t/m april
 • Internet extentie
  jm
 • Hoofdstad
  Kingston
 • Aantal inwoners
  2,7 miljoen
 • Oppervlakte
  30% van Nederland
 • Reistijd
  +/- 9:00
 • Talen
  Engels
 • Religie
  protestant
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  876
 • Voltage
  110
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Montego Bay (MBJ)
 • Nationale feestdagen
  6 augustus Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Jamaica en omgeving

Nienke de la Rive Box: 'Het draaien van 3 op Reis is best wel hard werken'

Voor het tiende seizoen van 3 op Reis ging de nieuwste aanwinst van het programma, Nienke de la Rive Box, op ontdekking uit in Jamaica. In onze Reisbucketlist deed ze al wat tips uit de doeken, zoals de indrukwekkende Blue Mountains. Maar hoe gaat het er achter de schermen eigenlijk aan toe op zo’n...

Voor het tiende seizoen van 3 op Reis ging de nieuwste aanwinst van het programma, Nienke de la Rive Box, op ontdekking uit in Jamaica. In onze Reisbu...

Jamaica - Yah Mon

Black River, Jamaica. Waar je ook bent, één ding is er altijd: muziek. Uit een stilstaande auto dreunt moderne dancehall, in een kapperszaak klinkt traditionele reggae en een verkoper op straat slijt met een gettoblaster in zijn hand de allernieuwste cd’s. ‘“Hey white gael, I like your style. Can yo...

Black River, Jamaica. Waar je ook bent, één ding is er altijd: muziek. Uit een stilstaande auto dreunt moderne dancehall, in een kapperszaak klinkt tr...

VIDEO: Jamaicaans genieten

Voor degene die deze zomer naar Jamaica gaan, hier alvast een voorproefje van de lokale rastafari's die je rondleiden op het eiland. Gegarandeerd genieten!

Voor degene die deze zomer naar Jamaica gaan, hier alvast een voorproefje van de lokale rastafari's die je rondleiden op het eiland. Gegarandeerd geni...