Port-au-Prince

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Port-au-Prince image

Port-au-Prince

Port-au-Prince
Haïti
HRoddenhof

Hait by Night.

Haïti by night oogt spookachtig kan ik je zeggen,als een war-zone, het wemelt van de zwerf honden,vage figuren en pick up trucks met bonkende muziek scheuren door de straten.
Nu zien we pas wat de regen heeft aangericht, landslidings, aardverschuivingen blokkeren grote delen van de weg en er ontstaan stuw meren. Langzaam vorderen we. Een eind verderop ligt er wel en meter puin over de weg, een mini taxi staat tot de assen in het water en komt met geen mogelijkheid over de puinhoop. Mannen proberen de auto te keren. Met de 4 Wheel drive komen we er moeiteloos overheen. Een paar kilometer verderop staat de UN force de boel te regelen, hier ligt echt zoveel puin over de weg dat er tientallen mensen met de HAND puin aan het ruimen zijn, ook hier komen wij moeiteloos doorheen. Nog iets veder ligt er een man in het redelijk snel stromende water, we stoppen op zo, n 5 mtr afstand. Hij zit vast met z, n voet in een spleet of zo, zoekt naar z, n schoen maar kan niet overeind komen. Wij mogen de auto niet uit ( vanwege de strenge,maar begrijpelijke veiligheidsvoorschriften.)
Er komt een truc aan denderen, met hoog opspattend water rijden ze rakelings langs de man en stoppen, raam gaat open en er volgt een gesprek. 2 jonge mannen klimmen uit de truc en helpen de man uit het water, wat nog niet zo eenvoudig is. Er komt een tegen ligger aan, die kennelijk niet ziet wat er in dat gat zich afspeelt, de mannen zijn net op tijd aan de kant. We zwaaien opgelucht naar de jongens en ploeteren verder naar huis.
Ik sta nog elke dag versteld van de veerkracht van de mensen, de enorme puinhoop die er overal nog ligt. Honderden mensen werken met de hand bultje bij bultje weg. Na zo, n stortbui als gister avond, ligt het dus gewoon weer op straat. En het echte regen seizoen moet nog komen, met de cyclonen. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken hoe het er dan in de ontelbare tentenkampen uit zal zien.

NB, meer lezen? www.hermienroddenhof.be-more.nl