West Hoogland Guatemala

Rampspoed in Guatemala

herman m was hier op 2010-08-19 Gepost op: 2010-09-13 9 reacties.
Toen wij ongeveer drie weken geleden door Guatemala reisden, zagen we regelmatig de gevolgen van de regen in combinatie met de tropische orkaan Agatha van eind mei dit jaar: weggespoelde stukken weg en aardverschuivingen, waardoor delen van de weg waren afgezet, zelfs van de Pan-American highway, de belangrijkste verbindingsweg tussen het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent. Zie ook mijn foto Sporen van natuurgeweld. Tijdens onze reis hadden wij de meeste dagen wel wat regen, het was tenslotte regenseizoen. Maar over het algemeen duurde dat nooit zo lang, soms waren het heel heftige buien. De laatste dagen echter bereiken ons steeds meer berichten over het slechte weer in Guatemala. President Álvaro Colom heeft de noodtoestand zelfs uitgeroepen.
In de streek rond Totonicapán is een bus bedolven onder een modderlawine. Terwijl brandweerlieden en omstanders bezig waren de mensen uit de bus te redden, kwam er een nieuwe modderlawine omlaag en werden ook deze mensen bedolven. Ruim 40 mensen zijn inmiddels gestorven door het noodweer, terwijl er nog tientallen worden vermist. Reddingsdiensten evacueerden tot nu toe ruim 5300 mensen. Meer dan 26000 anderen worden nog door de aardverschuivingen bedreigd, volgens rapporten van hulpverleners. Alle berichtgeving spreekt ons nu des te meer aan, omdat we er zo kort geleden nog geweest zijn. En met name in deze streek hebben we bij een gastgezin gelogeerd. We vragen ons steeds af hoe het met ze zal zijn. Verkeren zij ook in de problemen of valt het voor hen nog mee? Ik probeer hen per mail te bereiken, doch dat is tot dusver nog niet gelukt. Ik blijf pogingen ondernemen.
0
9

Foto's bij dit blog

Sporen van een modderlawine
Zelfs onder een klein cafeetje is de grond weggespoeld
Alle blogs van herman m
 

9 reactie(s) bij "Rampspoed in Guatemala"

 • profile image comment

  Hallo Wilja, Wat leuk, dat ik een berichtje van jou krijg. Dat is lang geleden. Erg fijn te horen dat het goed met jou is gegaan. Met mij is het ook prima. Ik ben eind 1982 getrouwd met Marry en we hebben twee - inmiddels uitwonende - kinderen, een zoon van 25 en een dochter van 23. Wij wonen al weer lang in Bemmel. Ik zou je graag wat meer willen vertellen, maar daar leent deze reizigerssite zich niet goed voor. Is het mogelijk dat je bijvoorbeeld een mailadres o.i.d. opgeeft, zodat ik je verder kan berichten? Ik kan me jouw reislustige ouders overigens ook nog goed herinneren. Zo te horen hebben ze het reisvirus nog steeds goed te pakken en zouden ze zich - denk ik - thuis voelen op deze site ;-) Wilja, ik zou het erg leuk vinden nog eens wat informatie met jou te delen. Gr.Herman.

  Door herman m • geplaatst op 2010-09-20 19:07:21
 • profile image comment

  Hi Herman, indringende beschrijving en vreselijk om te lezen voor jullie, aangezien jullie er pas geweest zijn en contacten met de lokale bevolking hebben. Heb je al wat gehoord??? Ik hoop van harte dat ze geen problemen hebben... Hou ons op de hoogte svp!

  Door Lola • geplaatst op 2010-09-16 14:50:15
 • profile image comment

  Het klopt dat je meer betrokken bent als je met eigen ogen aanschouwd wat de allende teweeg brengt, dat zelfde hebben wij gezien in de Filipijnen waar elk jaar de tornadoos overheen trekken, ook daar bestaan de bergen vaak uit zachte grond wat gemakkelijk wegspoeld en alles meesleurt op z'n weg. Het is te hopen dat je snel een reactie krijgt.

  Door pbroek • geplaatst op 2010-09-14 11:18:58
 • profile image comment

  Aangrijpend verhaal, Herman!

  Door Bowral • geplaatst op 2010-09-14 10:25:26
 • profile image comment

  Alle verbindingen zullen wel weggevallen zijn. Als je er geweest bent, raakt het je des te meer.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2010-09-13 23:47:18
 • profile image comment

  Wat vreselijk om dat te moeten lezen. Hoop dat je snel contact krijgt met je gastgezin

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2010-09-13 21:54:37
 • profile image comment

  ja zo voel je je door deze reis betrokken bij deze mensen. Ik hoop dat je snel wat hoort

  Door jeannette • geplaatst op 2010-09-13 21:34:09
 • profile image comment

  Prachtig weergegeven Herman. Je ziet dit soort berichtjes in de krant en lees weer verder, maar zoals jij het beschreven hebt sta je er meer bij stil. Indrukwekkend !!!

  Door hansdewildt • geplaatst op 2010-09-13 21:25:47
 • profile image comment

  Hopelijk krijg je snel reactie van je gastgezin. Het is daar inderdaad regelmatig raak, valt me op. Laten we hopen dat het hier bij blijft.

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-09-13 21:22:33

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.