Lago de Atitlan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sint Jacobus, een zwaargewicht

Lago de Atitlan,
Guatemala


We zijn aan het einde van de dienst ter ere van Sint Jacobus gekomen. Nu is het tijd voor de processie; De heilige wordt naar buiten gedragen. Hij zit op een paard, want volgens een legende was zijn graf ontdekt op het "sterrenveld" in Santiago de Compostella( Spanje) en had de lang geleden gestorven heilige ooit, op een paard gezeten, op wonderbaarlijke wijze ingegrepen in een veldslag tegen de moren.
Sint Jacobus is niet alleen de patroonheilige van Spanje, maar ook o.a. van Antigua zoals je hier ziet, Chili, Nicaragua, Den Haag en Enschede. Verder is hij de beschermheilige van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, dierenartsen en pelgrims en je kunt hem aanroepen als je reuma of artritis hebt, smeken om goed weer en de groei van appels en veldvruchten.
Hier in Antigua worden meer heiligen de kerk uitgedragen en gecombineerd met andere goden, zoals Maximon, een vroegere Mayaheilige.

Zoals je ziet vermaakt iedereen zich prima. Het is een al feest.