Chichicastenango

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rokerig

Chichicastenango,
Guatemala


Marktdag in Chichicastenango is een must voor wie Guatemala bezoekt. Het is het meest originele en kleurrijke stadje van Midden-Amerika. Van heinde er ver komen toeristen en Guatemalteken om hier hun kleden, maskers en aardewerk te verkopen.
Het kleine stadje werd gesticht in 1540 en in 1545 werd de beroemde Iglesia de Santo Tomas kerk gebouwd op een pré-Columbiaans tempelplatform. De 18 traptreden naar de ingang van de kerk staan voor de maanden van de Maya-kalender. In de kerk heerst een heel aparte sfeer! Oude Maya rituelen en gebruiken zijn in de loop der eeuwen vermengd met de katholieke gebruiken. Er ligt gras op de grond, er worden eieren, bloemen en cola geofferd, wierook gebrand en de plaatselijke bewoners belijden hun geloof op intense en soms dramatische wijze.

Deze vrouw zat op de trappen voor de kerk, tussen de vele bloemen die hier worden verkocht en net naast het vuur dat brandt om de vele kaarsen en wierookstokjes aan te steken voor een bezoek aan de kerk. Ze is zo in gedachten dat het lijkt of ze geen last heeft van de rook die doorlopend in haar gezicht blaast.......