Guatemala bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Guatemala is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Guatemala zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Guatemala, kun je zien waar je het best in Guatemala naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Guatemala als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Antigua

De voormalige hoofdstad van Guatemala is een grotere trekpleister dan de huidige hoofdstad. Antigua staat bekend om de grote hoeveelheid taalscholen, de typische marktjes en de koloniale bouwstijl. Gelegen aan de voet van Volcán de Agua is de stad een goed startpunt om de vulkaan te beklimmen. De top kan binnen vier à vijf uur bereikt worden vanaf het dorpje Maria de Jesus dat op de helling van de vulkaan ligt. Het beste kun je de vulkaan beklimmen in de periode van januari tot en met april.

Chichicastenango

Iedere donderdag en zondag is de grootste markt van Midden-Amerika in Chichicastenango. Duizenden Maya’s en toeristen bezoeken de markt om dieren, bloemen, souvenirs of andere bijzondere artikelen te kopen. De Maya’s die in deze stad leven houden hun traditionele gebruiken in ere.

Meer van Atitlán

Het meer van Atitlán wordt omringd door vulkanen. De Brits-Amerikaanse schrijver Aldous Huxley betitelde het als het mooiste meer ter wereld. Het straalt een bepaalde rust uit en heeft helder blauw water. Rondom het meer liggen verschillende dorpjes.

Tikal

De Mayastad Tikal was het centrum van het rijk van de Maya’s. De ruïnes in het noorden van Guatemala worden inmiddels door veel mensen tot de niet-klassieke wereldwonderen gerekend.

Livingston

Het kleine stadje Livingston in het oosten van Guatemala heeft een ongewone mix van culturen. Wil je echt iets meekrijgen van verschillende tradities, dan moet je naar dit stadje gaan. De ‘Black Caribs’ hebben hier de overhand, maar ook de Maya’s en Latino’s houden hun tradities graag in stand.

Guatemala City

Het is misschien niet de allermooiste, maar wel de allergrootste stad van Centraal-Amerika, als je de voorsteden meerekent. Kijk je ogen uit naar de gammele bussen vol met kippen en chaotische markten.

Bocas del Polochic

Dit reservaat is een feest voor vogelspotters. Langs de Rio Polochic vind je meer dan 300 soorten en er is een kleine kans dat je alligators en zeekoeien tegenkomt. Het reservaat kun je verkennen per kano, boot of lopend langs de verschillende trails.

El Mirador

Om een bezoekje te brengen aan de grote Maya-stad El Mirador moet je wel een die-hard zijn. De stad ligt midden in de jungle en alleen via een vijfdaagse tocht vanaf het dichtstbijzijnde dorp kom je er. Maar dan heb je ook wel wat: een van de grootste piramides ooit gebouwd door de Maya’s, de El Tigra.

Grutas de Lanquín

Vlakbij Chemuc Champey vind je een ondergronds netwerk van tunnels. Het eerste gedeelte van het grottenstelsel is goed bereikbaar over een verlicht wandelpad, maar de rest is onaangeraakt en onontdekt. De kans dat je vleermuizen tegenkomt is erg groot, zij vliegen bij zonsondergang in grote groepen uit.

Monterrico

Een swingende strandplaats waar het tropische gevoel overheerst. In hetzelfde gebied vind je een groot wildreservaat, twee centra voor zeeschildpadden en kaaimannen en kustmoerassen.

Semuc Champey

Dit is een natuurreservaat waar vele kalkstenen terrassen zijn gevormd die langs de berghelling liggen. Op deze terrassen zijn helderblauwe poeltjes ontstaan waar je perfect in kunt zwemmen.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Guatemala voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Guatemala