Antigua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Processie en salsa in Antigua

Antigua,
Guatemala


Het is 25 juli, de naamdag van Jakobus de Meerdere, een discipel van Jezus.
Jakobus is o.a. de patroonheilige van Spanje (Santiago de Compostella), Nicaragua en Antigua, Guatemala, waar we nu zijn.
Jakobus werd/wordt aangeroepen door soldaten, ruiters en krijgers, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, (ketting)smeden, apothekers en drogisten, dierenartsen en pelgrims (kortom door iedereen) Jakobus zou ook bescherming bieden tegen reuma en artritis, zorgen voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten. Zijn symbolen zijn de schelp (hij was visser), hoed, mantel, knapzak en staf.
Hier wordt de processie mede gehouden voor de goede voortgang van een wielerwedstrijd. Met een gezegende fiets loopt de ketting er vast niet af.
Jaarlijks wordt er een school uitgekozen om in de processie mee te lopen. De meisjes zijn trots dat ze aan de beurt zijn, maar het is behoorlijk zwaar.

Antigua is een prachtige stad om rond te kijken, ook als er geen processie is. De kerken zijn prachtig, maar ook het gewone straatbeeld is indrukwekkend.'s Avonds is het heel gezellig. Overal is muziek en je kunt heerlijk salsa dansen of als je dat nog niet kunt, een dansles volgen.