Dominicaanse Republiek Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Zika-virus breidt uit. Wel of niet naar Latijns-Amerika

Gepubliceerd: 29 jan 2016
0

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan; Zuid- en Midden-Amerika kampt met een epidemie van het zika-virus. Wij vertellen je wat je moet weten als je van plan was naar deze werelddelen te reizen.

Emily Gohres
Emily Gohres


Het beestje dat het zika-virus verspreidt: de tijgermug (Foto: Top Interesting, Flickr). 

Het virus

Een uitbraak van het zika-virus is niet nieuw: deze vonden in de afgelopen jaren vaker plaats in verschillende gebieden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In 2014 werd de uitbraak van het virus een echt epidemie wanneer er meer dan 1,5 miljoen mensen besmet raakten. Tot voor kort maakten onderzoekers zich nog niet veel zorgen over zika, aangezien 80 procent van de besmette mensen niet eens symptomen ontwikkelden na infectie. Nu is er echter bewijs gevonden dat het virus tot ernstig misvormde baby’s kan leiden als vrouwen de ziekte hebben gehad tijdens hun zwangerschap. De aandoening die deze baby’s hebben wordt gekenmerkt door een te kleine schedel, waardoor de hersenen zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Het feit dat het virus zich nu explosief verspreidt over het hele continent Amerika is alarmerend.

Besmetting

De belangrijkste bron van besmetting is de tijgermug, die ook dengue overdraagt. Het virus kan dus niet van persoon tot persoon overgedragen worden. Ook betekent niet elke muggenbeet dat je besmet bent: alleen muggen die geïnfecteerd zijn kunnen je besmetten met een beet. Er zijn zeldzame gevallen geweest waarbij het virus door seksuele gemeenschap is overgedragen, of dat een geïnfecteerde moeder het ongeboren kind in de buik ook besmet. 

Symptomen

Symptomen ontstaan meestal na 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. Niet iedereen die besmet raakt krijgt ziekteverschijnselen: maar ongeveer 1 op de 4 mensen krijgen klachten. De meesten herstellen na 2 tot 7 dagen volledig. Symptomen zijn onder andere koorts, ontsteking van het oog, gevoelloosheid, huiduitslag en hoofdpijn. Omdat infectie tijdens de zwangerschap dus ernstige gevolgen kan hebben voor het kind, is de ziekte vooral erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Advies

Er is nog geen vaccinatie beschikbaar ter preventie van het virus. Als je naar landen gaat waar de ziekte zich verspreidt, let er dan op dat je beschermende kleding draagt zoals lange broeken en shirts met lange mouwen. Gebruik ook een goed muggenwerend middel dat DEET bevat (kijk wel uit bij kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen), en slaap onder een muskietennet.

De regeringen van El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen af zwanger te worden tot de crisis voorbij is. In de Verenigde Staten worden vrouwen afgeraden naar Brazilië af te reizen. Er zijn in Nederland al een aantal meldingen geweest van besmettingen. Dit waren reizigers uit Suriname, en deze personen kunnen niemand besmetten aangezien de mug die het virus verspreidt niet in Nederland voorkomt.

Het RIVM raadt reizen naar de volgende landen af voor zwangere vrouwen: Amerikaanse Maagdeneilanden, Barbados, Bolivia, Brazilië, Colombia, CuraçaoDominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Kaapverdische Eilanden, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Sint Maarten, Samoa, Suriname en Venezuela. Het virus gaat zich de komende tijd nog verder verspreiden, waarschijnlijk ook naar Zuid-Europa. 


Dit zijn de landen waar het virus circuleert (Foto: Centers for Disease Control and Prevention).

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Dominicaanse Republiek artikelen
Reportage
Dominicaanse Republiek buiten de gebaande paden

28 sep 2015, Op het schiereiland Samaná geniet je van de heerlijke zandstranden van de Dominicaanse Republiek, maar dan zonder reusachtige all-in resorts.

0
Reportage
Top-4 onderzeese migraties

04 aug 2015, Voor veel dieren die in het water leven geldt: move as millions, survive as one. Je kunt in de zeeën en rivieren op onze aarde dan ook net zulke spectaculaire migraties bewonderen als op het vasteland. Onze favoriete vier.

0
Reisnieuws
Top 10 voordelige Caribische eilanden

13 mrt 2013, Op vakantie naar het Caribisch gebied? Aantrekkelijk, maar er zit meestal wel een addertje onder het gras, want het gebied staat niet bekend om zijn ‘goedkope’ vakanties. Toch kunnen de eilanden betaalbaar zijn. Hierbij een top 10 van Caribisc...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.