Dominicaanse Republiek Artikelen & Blogs

Reportage

Top-4 onderzeese migraties

Gepubliceerd: 04 aug 2015
0

Voor veel dieren die in het water leven geldt: move as millions, survive as one. Je kunt in de zeeën en rivieren op onze aarde dan ook net zulke spectaculaire migraties bewonderen als op het vasteland. Onze favoriete vier.

Columbus Travel
Columbus Travel
Duik in de Caribische Zee onder met bultruggen. Foto: Louise ten Have
Duik in de Caribische Zee onder met bultruggen. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)

Always on the (sardine) run in Zuid-Afrika

Alsof de aanblik op miljoenen sardientjes niet spectaculair genoeg is, word je tijdens hun jaarlijkse migratie langs de Zuid-Afrikaanse kust ook nog eens getrakteerd op alle zeedieren die trek hebben in een Happy Meal: dolfijnen, haaien en vele soorten vogels. Waarom de sardientjes de duizend kilometer lange trek maken naar noordelijker gelegen wateren in de Indische Oceaan en weer terug, weten we niet. Een ander mysterie is dat de grote migratie, die je doorgaans tussen mei en juli kunt meemaken, niet gegarandeerd elk jaar plaatsvindt.

In de krabbenfile in Indonesië

De grootste verkeersopstopping op Christmas Island, een eiland tussen Australië en Indonesië, vindt plaats als de moesson in oktober of november arriveert. Dat is het startsein voor tientallen miljoenen rode krabben om hun schuilplaats in het bos te verlaten en de oversteek naar de oceaan te maken. De mannetjes komen eerst en graven holletjes uit op het strand. Daar verwelkomen ze een week later de vrouwtjes om met ze te paren. Vervolgens worden de eitjes in de oceaan gedropt, waar de meeste terstond door vissen worden verslonden. De babykrabbetjes die de oceaan een maand lang weten te overleven, krabbelen terug naar land om de migratiecyclus opnieuw te beginnen.

Tussen de bultruggen van de Cariben

Iedere winter (januari tot en met maart) verzamelen zich tussen de Dominicaanse Republiek en de Turks- en Caicoseilanden een paar duizend bultruggen om te zingen, paren en baren. Dit is een van de drie plekken ter wereld, naast Tonga en Sri Lanka, waar je kunt snorkelen met een wijfje van dertig ton en haar kalf, terwijl je je hoofd onder water steekt om te luisteren naar het paringsgezang van de mannetjes.

Zalmrace tegen de klok in Amerika

Het leven van een zalm begint in de rivier, maar hun volwassen jaren brengen de vissen door in de open zee. Totdat het biologische klokje begint te tikken en er gepaaid moet worden. En masse begint dan de terugtocht, de zogeheten paaitrek, naar de geboortewateren. Die weten ze feilloos terug te vinden, waarschijnlijk dankzij het vermogen het magnetisch velden waar te nemen en daardoor hun richting en geografische breedte te bepalen. Alaska is tussen mei en september het toneel van bijzonder indrukwekkende migraties, aangezien de zalmen grizzlyberen en adelaars lokken. Reis bijvoorbeeld af naar Nushagak River. In Europa is in mei en juni de Orkla-rivier in centraal Noorwegen een aanrader.

Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Dominicaanse Republiek artikelen
Reisnieuws
Door: Emily Gohres
Zika-virus breidt uit. Wel of niet naar Latijns-Amerika

29 jan 2016, Het is je waarschijnlijk niet ontgaan; Zuid- en Midden-Amerika kampt met een epidemie van het zika-virus. Wij vertellen je wat je moet weten als je van plan was naar deze werelddelen te reizen.

0
Reportage
Dominicaanse Republiek buiten de gebaande paden

28 sep 2015, Op het schiereiland Samaná geniet je van de heerlijke zandstranden van de Dominicaanse Republiek, maar dan zonder reusachtige all-in resorts.

0
Reisnieuws
Top 10 voordelige Caribische eilanden

13 mrt 2013, Op vakantie naar het Caribisch gebied? Aantrekkelijk, maar er zit meestal wel een addertje onder het gras, want het gebied staat niet bekend om zijn ‘goedkope’ vakanties. Toch kunnen de eilanden betaalbaar zijn. Hierbij een top 10 van Caribisc...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.