Portsmouth

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Portsmouth image

Van een steiger en scheepswrakken

Portsmouth
Dominica
Corneliev

Van een steiger en scheepswrakken

Je ziet er helemaal niets van... maar rechts van deze steiger [zie foto's], of wat er nog van over is, zit vlak onder het wateroppervlak een groot rif. Zo prachtig als het is om boven te snorkelen, zo gevaarlijk is het voor nietsvermoedende schepen. Want het water lijkt zo rimpelloos kalm zonder enige golfslag, je ziet er werkelijk niets van. Zelfs met een dinghy zou je het rif kunnen raken of de schroef er tegenaan schuren. Gelukkig staat zoiets dan weer wel op een goeie zeekaart. Die hier van onmisbare waarde is.

De steiger is door een van de laatste orkanen nagenoeg verwoest. Het tekent de soms fragiele leefomstandigheden in een land als Dominica. Wat met moeite wordt opgebouwd kan door natuurgeweld in een klap verloren gaan. Met een beetje pech kan je weer van voor af aan beginnen. Iets waar bijvoorbeeld ook de bananenoogst onder te lijden heeft.

Een paar kilometer verderop richting Portsmouth ligt al jaren een rijtje scheepswrakken voor de kust. In een storm vergaan, maar de middelen zijn er niet om de schepen fatsoenlijk te bergen. Dus getuigen zij hier, net als de restanten van de steiger, van de kracht van de elementen die zich in dit gebied laten gelden.

Foto's

71684.jpg
71684.jpg
Corneliev
a0a70.jpg
a0a70.jpg
Corneliev