Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mensonterend

Cuba


Nee, geen mooi portret van deze oude dame. Maar een schrijnende aanklacht van wat wij tegen kwamen op onze route naar Trinidad via Cayo Larga.
We besloten een weg langs de kust te rijden, maar die bleek er eigenlijk niet echt te zijn. Het gevolg was dat we op een modderweg met gaten en kuilen terecht kwamen met ons kleine autootje, waarbij ik meerdere keren er uit moest om Ben over de gaten heen te loodsen om niet vast te komen zitten in de modder.

Uiteindelijk belandde we op een lege plek ergens in het bossige gebied aan zee. Daar waren verschillende hele oude en vooral ook magere mensen bezig houtskool bij elkaar te sprokkelen. Zwarte handen, grote balen zwart geblakerd hout, die ze bij elkaar in zakken stopten. Zij zaten helemaal onder het roet en vele van hen waren bijna blind. Hoe oud ze waren was lastig te schatten. Maar het werk in de brandende zon zwaar en het zag er naar uit alsof ze dagelijks dit werk deden en hadden gedaan.

We maakte verschillende foto's van de werkzaamheden. Ik plaatste er in 2014 al eens een van. Ik zal er nog een plaatsen.