Cano Negro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Roze lepelaar

Cano Negro,
Costa Rica


De Roze lepelaar leeft in de kuststreken van Midden-Amerika. In die streken heeft hij namen als; Pink, Pinky of Curlew. Door zijn roze lichaam in combinatie met karmijnrode vleugels en een bijna oranje staart, is de roze lepelaar een erg opvallende vogel. Het bijzondere aan deze opvallende vogel is, dat hij de enige van de 6 in wereld voor komende lepelaarsoorten is die zoveel kleuren heeft. De rest van de lepelaars hebben hoofdzaklijk een witte kleur. Tevens is hij de enige die in de nieuwe wereld voorkomt.

Het voedsel wordt verzameld door met zijn "lepel" door het water te bewegen, terwijl hij zich lopend door het water beweegt. Zijn eten bestaat uit ongewervelde diertjes en kleine visjes.

Er is een simpele verklaring voor het op kleur blijven van de Roze lepelaars. De lepelaars eten garnalen. Garnalen eten op hun beurt weer algen en algen maken op hun beurt weer hun eigen rode en gele pigmenten aan, die carotonieden worden genoemd. Deze caratonieden zorgen voor de roze kleur van de vogels. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat hoe meer garnalen er worden gegeten, des te rozer de vogel wordt.