Yukon

Yukon, in het uiterste noordwesten van Yukon, is belachelijk groot. Wij hebben in tien dagen ruim 5000 kilometer afgelegd om de mooiste plekken en routes te zien. Op die routes zijn, afgezien van oogstrelende natuur, geen voorzieningen. Er liggen een paar kleine dorpen op de kaart, met coole namen als Little Salmon, Destruction Bay en Beaver Creek. Stel je er niet te veel van voor - meer dan twee huizen of een loods is het vaak niet. In Yukon wonen zelfs zo weinig mensen dat het geen offi  ciële provincie is maar een territory, zonder eigen bestuursrecht. Was Yukon vroeger het terrein van goud- en zilverzoekers, tegenwoordig wordt er ?ink in het toerisme geïnvesteerd, met ‘Larger than life’ als slogan. Daar is niks van gelogen. Ga je hiken, dan ben je direct in ongerepte natuur, met elanden, wolven en beren. Raften, kajakken, bergbeklimmen en vissen behoren tot de andere activiteiten waarvoor je als outdoorfanaat het rijk alleen hebt, idealiter met een voorstelling van het noorderlicht als grote finale.

 

Informatie over Yukon

Beste foto's & tips van Yukon

'554730' door marjan stolk '554730' door marjan stolk

CanadaYukon

CanadaYukon

Goud zoeken in Dawson

marjan stolk

Omdat er in Alaska weinig wegen bestaan kiezen veel mensen ervoor om ook een traject door Yukon(Canada) te rijden om zodoende een rondje te kunnen maken. Een van de plaatsen waar je dan bijna onvermijdelijk terechtkomt is Dawson City. In dit stadje, dat tegenwoordig minder dan 2000 inwoners telt, werd in 1896 voor het eerst goud gevonden. Ooit werd het "Het Parijs van het Noorden" genoemd en huisden er sjieke modewinkels en dure hotels. Tegenwoordig vind je er een mengelmoes van toeristen en gelukszoekers. Want naar goud wordt er nog altijd gezocht en in de verre omtrek van het stadje liggen de zogenoemde "Claims", dat zijn gebieden die door goudzoekers zijn aangekocht en waar zij dus het exclusieve recht op zoeken hebben. Voor de toeristen is er het mooi gerestaureerde plaatsje waar informatieborden bij de belangrijkste historische gebouwen je een leuke indruk geven van het leven van vroeger. Ben je er in het weekend, grijp dan je kans en breng een bezoek aan het authentieke casino van Gertie die er 3x op een avond samen met " haar girls" een show opvoert compleet met CanCan dansen. Je waant je in andere tijden als je tussen de goudzoekers loopt die in het weekend uit de omtrek komen om in Dawson vertier te zoeken. Aan stereotypen zoals snorren, cowboyhoeden en geruite hemden geen gebrek! Het is ook leuk om de oudste kroeg binnen te gaan die op bijgaande foto staat. Aan de bar kom je gemakkelijk in contact met zowel medereizigers als de bewoners en voor je het weet ben je een paar uur verder en een gouden herinnering rijker!

'554332' door kburgers1 '554332' door kburgers1

CanadaYukon

CanadaYukon

De prachtige Yukon...

kburgers1

De Yukon River stroomt door Alaska en Noord-west Canada (Yukon). De rivier is 3.185 km lang. Het is de 3de grootste rivier van Noord-Amerika. Tijdens de goldrush (1896-1950) was deze rivier de belangrijkste transportroute. Over deze rivier werden mensen vervoerd in stoomboten. De rivier is een belangrijke plek voor Chinook-zalmen om naar terug te keren en te paren. Het is tevens een voedselbron voor dieren waaronder de beer en de mensen. Yukon betekent “great river” in Gwich’in. Wij troffen de Yukon River verschillende malen op onze reis. Deze foto is genomen vanaf de Midnight Dome in Dawson City (Yukon CA). Het biedt een prachtig uitzicht over de rivier.

'556278' door kburgers1 '556278' door kburgers1

CanadaYukon

CanadaYukon

Top of the World...Hi

kburgers1

Afgelopen zomer hebben wij de Top of the World Highway gereden. Deze highway ligt tussen Chicken (Alaska) en Dawson (Canada). De highway is 127 kilometer lang. Ongeveer de helft van de weg is gravel en niet geasfalteerd. Dit maakt het rijden van de route een avontuur!! We zijn zo blij dat we met onze huurauto geen lekke band hebben gekregen onderweg! Ook het rijden boven de boomtoppen maakt grote indruk. Prachtig zover als je over het landschap kan kijken. Onderweg tref je de grensovergang tussen de VS en Canada. Dit douane station is bemand en zo hebben we weer een stempel gescoord in ons paspoort.

Laat kaart zien

Laatste Yukon artikelen

Behind the scenes: Columbus-reporters in de Yukon

Heb jij de fantastische Yukon reportage al gelezen in editie 61? Columbus-schrijver Lars Anderson en fotograaf Michael Dehaspe mochten dit indrukwekkende gebied op papier en beeld vastleggen. Geniet mee van hun video.

Heb jij de fantastische Yukon reportage al gelezen in editie 61? Columbus-schrijver Lars Anderson en fotograaf Michael Dehaspe mochten dit indrukwekke...