Centraal Canada

Wegbrengspecial Canada: Manitoba en Saskatchewan (Dag 10)

Jan10e was hier op 2012-05-04 Gepost op: 2012-06-18 0 reacties.
Een lang traject richting Regina. Nog weer een ‘grens’ over. En nog weer een tijdszone over.
Nog steeds het weidse landschap met prachtige luchten. Nog steeds volgen we de Canadian Highway 1. We passeren dorpjes en kleine gehuchten. Als we een pitstop houden is dat veelal een plek met diverse tankstations, een Tim Horton (goeie koffie en lekkere zoetigheden) en een motel.

Voor lunch parkeren we op een mooie plek aan het water. Niet alle rustplekken zijn geopend.
Wel apart. Men adverteert via borden langs de weg dat regelmatig stoppen de veiligheid ten goede komt… echter zit er wel een slagboom voor het merendeel van de picnicspots en stopplaatsen langs de highway. Het seizoen is nog niet gestart. En om niet op de vluchtstrook te stoppen zijn we een paar keer op de inrit, maar dan voor de slagboom gaan staan. Ik ben 1x op zo’n gesloten plek naar een toilet gegaan, maar verder dan deur opendoen ben ik niet gekomen. Een toilet in Oezbekistan waar ik ooit eens gebruik van heb moeten maken wint het nog ruimschoots aan viezigheid, maar deze hier staat met stip op de 2e plaats. Andere toiletten op de open parkeerplaatsen waren wel schoon hoor. Het sanitair is over het algemeen goed. Maar langs de weg dus geen flushtoilets.

Na de overnachting net voor Regina rijden we de volgende dag het centrum in. Want je kunt niet in Canada zijn zonder je te verdiepen in de Royal Canadian Mountain Police. De RCMP. Het hoofdkwartier is in Regina. Er is een heritagecentrum. Wij waren er te vroeg want het ging pas om 10.00 open. Dan is het handig om effe snel nog een bakkie te zetten.

In het informatiecentrum de geschiedenis van de RCMP. Een mooie uitstalling van gebruiksvoorwerpen, wapens, geschiedenis (ook in het buitenland zijn de regimenten van de RCMP actief geweest), onderscheidingen en kleding voor elk weertype. Leuk om gezien te hebben.

Gisteren hebben we besloten om Elk Island NP aan te doen. Daar zijn namelijk bizons. En dat leek ons leuk om op bizonjacht te gaan. Dat had ook in Waterton Lake NP gekund, maar we hebben gekozen om de Yellowhead highway te gaan rijden richting Edmonton en daarna weer af te zakken richting Calgary. Dus zodoende passeren we de hoofdstad van Sasketchawan Saskatoon. (veel bruggen over de rivier…) De stad hebben we zeg maar links laten liggen. De camping van vandaag is gelegen in Battleford. Naast de camping is het Fort Battleford. Weer een historisch nationaal monument. Het zijn gerestaureerde gebouwen met een palissade omheining. Ligt mooi in het veld. s’Avonds volle maan door de bomen. Een rustig plekje wel.

De volgende dag moeten we voor de vrienden wat tijd besteden aan hun leeglopende band. Dus op zoek naar een bandenboer maar worden dan weer doorverwezen naar een Forddealer. Uiteindelijk is de oplossing over een paar dagen in Calgary een band te laten verwisselen.

We zijn ondertussen Alberta binnengereden. Gunstig is hier dat er geen salestax hoeft te worden betaald. Want tot nu toe is er bij alles wat we hebben gekocht sprake van een salestax. Die BTW die voor ons als consument in NL inbegrepen is wordt in Canada bij elke aankoop nog berekent. De prijskaartjes en tarieven worden zonder deze tax gepubliceerd. En bovendien: in elke provincie is het percentage verschillend. Variatie van 9% tot 16%. In Alberta zijn blijkbaar voldoende inkomsten uit de olie dat hier salestax niet nodig is.
Bijtijds komen we de middag op de wintercamping in het Elk Island NP aan. We zien de eerste bizons al voor dat we het park nog binnen waren. In het weiland naast de highway lagen ze te grazen.

Er staan al een aantal campers op de wintercamping. De eigenaren zitten buiten (het vriest!). Zij vinden het heerlijk weer (ok, de zon schijnt).Geen faciliteiten. Het kamperen is dan ook gratis. Ook het park zelf waar normaal gesproken een fee voor betaald moet worden is gratis. Zijn aangewezen op de accu voor elektriciteit en onze eigen watervoorraad.
Wij gaan nog een wandeling lopen. Met dikke winterkleren aan. Valt tegen. We horen wel vogels, maar zien ze niet. We zien beverburchten maar geen burchten. Geen elk, geen Moose... een eekhoorn.
We sluiten de wandeling af met nog een kijkje bij het meer en het strand.

De doorgewinterde kampeerders hebben hout gehaald van de stapel die daarvoor beschikbaar is en zitten rondom hun kampvuur en koken er hun potje op of BBQen.
Wij eten warm in de camper met de kachel aan. Pikken nog even een zonsondergang mee aan het meer.
Gaan vroeg slapen, want willen morgen vroeg op bizonsafari.
Wordt vervolgd
0
0

Foto's bij dit blog

Heritage Centrum RCMP
zonsondergang Elk Island
volle baan boven fort Battleford
Bizon in Elk Island NP
Alle blogs van Jan10e
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.