Canada Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Canada op glad ijs

Gepubliceerd: 28 aug 2012
0

De weg naar Tuktoyaktuk, een Eskimodorpje in het noordelijkste puntje van Canada, is een van de laatste grote avonturen op aarde. In hartje winter, als het kwik tot 55 graden onder nul daalt, is het dorpje alleen te bereiken via een levensgevaarlijke autotocht dwars over een gigantische, bevroren rivier en de Beaufort Zee.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Margot Grant, Fotografie: Marwil Straat

Canada op glad ijs

Tegen het vallen van de duisternis komen we in Eagle Plains aan. We hebben 350 kilometer achter de rug over de Dempster Highway, de meest noordelijke weg in Canada en in feite niet meer dan ongeplaveide permafrost in een landschap van adembenemende schoonheid: links en rechts alleen maar besneeuwde bergen, met hier en daar aanvankelijk nog een verdwaald boompje, en daarna alleen maar sneeuw en ijs. Geen mens te zien. In zeven uur tijd zijn we slechts twee vrachtwagens tegengekomen.
En dan nu Eagle Plains. De zon is al onder maar het is nog steeds licht. In het westen kleurt de hemel roze. Het gehucht bestaat uit niet veel meer dan een motel, een benzinestation en een kleine garage. Voor het motel staan twee vrachtwagens stationair te draaien – de chauffeurs zijn in hun cabine gebleven. Naast het motel staan twee personenauto’s die er, gezien de hoeveelheid sneeuw die erop ligt, al maanden verlaten bijliggen. We zijn dus de enige gasten. En we verlangen hevig naar hete koffie, een warme maaltijd en een warm bed.

Bij de receptie is niemand. We kijken in de eetzaal. Die is verlaten. Er hangt een vage geur van verbrand vlees. We gaan naar de lounge, een soort huiskamer met veel opgezette dieren, een lege bar met surrealistische verlichting en een biljart waarop de ballen vanzelf lijken te rollen. Aan de muur hangen foto’s van een lijk. Waar doet dit ons toch aan denken? The Shining! We gaan terug naar de receptie. Uit het niets duikt een oudere vrouw op. Haar blik is wantrouwend. Heeft ze kamers vrij? Kunnen we eten? Met zichtbare tegenzin gooit ze twee kamersleutels op de balie. Hebben de kamers internet, vragen we nog. Absolutely not! Telefoon? No way!
Na een maaltijd van zwartgeblakerde koteletten praten we even met de kok, een aardige knul uit Whitehorse, een stadje in de naastgelegen provincie Yukon. Vanwege een drankprobleem besloot hij te solliciteren in Eagle Plains. ‘Er is hier volgens mij geen drank en de dichtstbijzijnde kroeg ligt 400 kilometer verderop.’ Het is zijn eerste avond, en we vermoeden dat hij ook voor het eerst van zijn leven heeft gekookt. ‘Ik denk niet dat ik hier lang blijf’, vertrouwt hij ons toe. ‘Heb je de eigenaresse gezien?’
’s Avonds komen we hem in de lounge tegen, met een grote grijns op zijn gezicht en een enorm glas in zijn hand. ‘Ze hebben hier toch een drankvoorraad, niet te geloven!'

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Canada artikelen
Video
Zijn deze lichtzuilen mooier dan het noorderlicht?

19 feb 2017, Deze atmosferische lichtshow is nog veel zeldzamer dan het noorderlicht. Het mooie: je hoeft er de stad niet eens voor uit!

0
Reisnieuws
Dit zijn de meest vredelievende landen van 2016!

13 feb 2017, Tja, succesvol... Welke landen zijn nu echt succesvol? Misschien een Duitsland, Australië of Japan? Mis! De landen die in 2016 de grootste groei doormaakten zullen je behoorlijk verrassen.

1
Reisnieuws
Droom weg bij deze felblauwe meren en baaien

02 feb 2017, Wat is het toch aan de kleur blauw in water, van azuur tot donker, dat ons reizigers zo aantrekt? Is het de associatie met verre oorden? In dat geval weten wij zeker dat deze zes meren en baaien je in vervoering zullen brengen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.