IJsberen worden kannibalen

Doordat er steeds meer ijs op de Noordpool smelt en ijsberen geen voedsel meer kunnen vinden hebben ze geen andere keus dan elkaar op te eten.

Leefomgeving van de ijsberen
Over heel de wereld leven nog ongeveer 22.000 ijsberen, omdat ze erg gevoelig zijn voor veranderingen in hun leefomgeving neemt dit aantal snel af. IJsberen leven op en rond het pakijs, dicht bij de kust, omdat daar het meeste voedsel te vinden is. Door het smelten van het poolijs wordt het leefgebied van ijsberen snel kleiner en hebben ze het moeilijker met het jagen op vis. Ook komen de ijsschotsen waar ze jagen verder uit elkaar te liggen en moeten ze verder zwemmen om aan voedsel te komen. IJsberen zijn eigenlijk geen lange afstandszwemmers, als ze te ver moeten zwemmen is er kans dat uitgeput en onderkoeld raken en uiteindelijk verdrinken. Tijdens onderzoek in de zee van Alaska zagen wetenschappers in een week negen ijsberen ver uit de kust op zoek naar eten, één ijsbeer zwom zelfs bijna 19 kilometer uit de kust. In juni 2008 kwamen twee ijsberen aan in IJsland nadat ze waren afgedreven vanaf Groenland.

Kannibalisme
Uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds blijkt nu dat ijsberen elkaar opeten als ze onvoldoende voedsel kunnen vinden. Mannetjesijsberen waren altijd al geneigd om de kleintjes op te eten, vandaar dat de vrouwtjes de jongen alleen opvoeden en ze ver uit de buurt houden van de mannetjes. Nu gaan de mannetjes echter ook over op de vrouwtjes, ze vallen ze aan, bijten ze dood en eten ze vervolgens op. Als de ijsberen langere tijd honger lijden komen ze ook steeds dichter in de buurt van mensen. Ze vormen hiermee een bedreiging voor de mens en hebben kans om doodgeschoten te worden. Dit is uiteindelijk ook gebeurd met de ijsberen die op IJsland zijn geland.

Smelten van het ijs
In 2007 was er het minste ijs op de Noordpool ooit. Volgens experts wordt dat de komende jaren steeds minder en neemt per 10 jaar het ijs met 10 procent af. Hoe minder ijs, hoe groter het drama. IJs reflecteert namelijk de warmte van de aarde en als het ijs verdwijnt warmt de oceaan de aarde alleen maar sneller op. Hierdoor wordt het voor de ijsberen alleen maar moeilijker om te overleven en wordt de kans op uitsterving steeds groter.

Wil je zelf ijsberen spotten? Er zijn verschillende reisorganisaties waar speciale ijsberenreizen zijn te boeken, bijvoorbeeld Sundowner en Beluga.