Caribbean - Zo vind je het perfecte eiland image
Lkoedam

Caribbean - Zo vind je het perfecte eiland

Columbus schreef het als eerste, toen hij in 1492 aankwam bij de Caribische eilanden: ‘Ik zag zo veel eilanden dat ik bijna niet kon beslissen naar welk eiland ik als eerste wilde gaan.’ En dat is niet verbazingwekkend. Er zijn immers meer dan 3500 Caribische eilanden, elk met hun eigen karakter. Columbus zet de mooiste onbekende parels op een rij.



Foto Tom van der Leij



Zo vind je het perfecte eiland



Zwarte vrouwen, type big mama, met kleurrijke badmutsen op, badderen uitgebreid in het warm turkooizen zeewater. Schaterlachend en met veel handgebaren nemen ze de laatste roddels door. ‘Je had hier vrijdagavond moeten zijn,’ hoor ik iemand zeggen. Naast mij staat Basil Walcott, een boomlange rasta van achter in de veertig. Met een groot fi leermes in zijn hand kijkt hij mij indringend aan. Zijn rode T-shirt matcht goed met zijn muts waar grijze plukjes dreads onderuitsteken. Na een korte stilte zegt hij; ’volg me,’ terwijl hij zijn mes neerlegt. Volgzaam loop ik hem achterna naar de achterkant van een houten gebouwtje. Aan de lange steiger meren net de laatste vissersboten van die dag aan. Drukdoende gooien de vissers hun vangst in grote met ijs gevulde bakken. Basil stopt zijn arm in een emmertje en trekt er een handvol visingewanden uit. Hij werpt ze in het lichtblauwe water. ‘Moet je nu opletten!,’ zegt hij. Ineens verschijnen er donkere schimmen onder de steiger. Het zijn Karet-schildpadden, die zich te goed doen aan de feestmaaltijd. Met hun prachtig gevlekte koppen happen ze in mum van tijd het wateroppervlak schoon.



Let op je vingers - Oisting



Woensdag gehaktdag en vrijdag visdag. Dat laatste geldt eigenlijk voor elke dag, maar zeker voor vrijdag. Bezoek overdag de plaatselijke visafslag van Oistins en vraag of je de schildpadden kunt voeren. Dit is geen toeristische attractie, dus let op je vingers! In de namiddag begeef je je onder het feestgedruis dat hier aan de waterkant plaatsvindt. Koop bij een van de vele stalletjes een gebakken vliegende vis en swing met volle buik de nacht door.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.