Bahamas Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Haaienvissen verboden in Bahama's

Gepubliceerd: 16 jul 2011
0

De haaien die rond de Bahama's zwemmen kunnen hun vinnen weer veilig vertonen. Dankzij een nieuwe wet is het voortaan namelijk verboden om in de wateren rond de eilandengroep op haaien te vissen of op de Bahama's zelf haaienproducten te verhandelen, te importeren of te exporteren.

Dankzij de nieuwe wet krijgen de territoriale wateren van de eilandengroep, die zo'n ongeveer 630.000 vierkante kilometer beslaat, de status van haaienreservaat. Meer dan veertig soorten die rond de Bahama's zwemmen zullen hierdoor beschermd blijven. Bovendien heeft de regering de boetes voor het vissen op haaien verhoogd van $3.000 naar $5.000 (van ongeveer €2.150 naar € 3.580).
 

Nieuwe wet is een uitbreiding

De wet werd in de hoofdstad Nassau bekrachtigd door Minister van Natuur en Landbouw Larry Cartwright. De Bahama’s volgen met deze stap het voorbeeld van Honduras, de Malediven en Palau: staten die eerder al een vis- en vangstverbod binnen hun territoriale wateren afkondigden. Bovendien is de nieuwe wet een logische uitbreiding van het beleid dat de Bahama’s al in de jaren negentig van de vorige eeuw in gang zetten. Al in 1993 verbood de archipel namelijk het vissen met lange lijnen in de eigen territoriale wateren. Echter, het vissen op haaien werd destijds niet geheel aan banden gelegd.
 

Haaienvinnen op Chinese menukaart

Natuurbeschermers vroegen om de nieuwe wet nadat vorig jaar bekend werd dat een bedrijf op de Bahama’s van plan was om haaienvinnen en -vlees te exporteren naar Hongkong. Volgens milieuactivisten worden haaien sowieso steeds meer een bedreigde diersoort doordat hun vinnen een graag gezien gerecht zijn op de menukaart van de Chinese keuken. Hiervoor worden jaarlijks ongeveer 73 miljoen van deze zeeroofdieren gedood.
 

Haaien zijn van ecologisch en vitaal belang

De wateren rondom de Bahama’s herbergen veertig haaiensoorten, waaronder iconische en in duikerskringen zeer geliefde soorten, zoals de tijgerhaai, grote hamerhaai, citroenhaai en Caribische rifhaai. Volgens Neil McKenney, voorzitter van de Bahama's National Trust - een non-profit organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling en het beheer van het Nationaal Park Systeem van de Bahama's, spelen haaien een erg grote rol in de balans van het ecosysteem en is het funest als ze een bedreigde diersoort worden. Volgens de Pew Environment Group - een globale organisatie, bestaande uit wetenschappers, die door middel van significante en meetbare waarden de marine en het terrestrische milieu proberen te beschermen - brengt de verkoop van een (rif)haai jaarlijks ongeveer $250.000 (circa €178.000) in het laatje. Dit cijfer laat zien dat levende haaien niet alleen ecologisch van vitaal belang zijn, maar ook een niet te onderschatten economische waarde hebben.
 

Veel toerisme door duiken met haaien

De haaien zorgen ook voor een grote toeristische stroom en dat is weer een belangrijke industrie in de Bahama's. Volgens een recent onderzoek zorgt het toerisme dat afkomt op het duiken met haaien voor $80 miljoen (ongeveer €57 miljoen) van de omzet van de eilandengroep. Bovendien is het eiland New Provence de thuisbasis van Jaws Beach, waar één van de Jaws films is opgenomen.
 

Relatie met China blijft goed

Vicepremier Brent Symonette denkt niet dat het verbod invloed zal hebben op de relaties met China, waarmee de handel is gestegen in de afgelopen jaren. De overheid van de Bahama's geeft aan dat het beleid en de strategieën om de marine en het terrestrische milieu van het land te beschermen een hoge prioriteit heeft.


Hoofdbeeld door: hammondeggs.flickr.com


 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Bahamas artikelen
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Dit zijn de 10 duurste vakanties ter wereld

24 aug 2015, In Nederland hebben we nauwelijks reden tot klagen. Maar met een vette reischeque weten we altijd wel raad. Voor mensen die simpelweg níét weten wat ze met hun eclatante reisbudget aan moeten zijn er deze exorbitante vakanties.

2
Bizar
5 idioot gekke waterglijbanen

04 aug 2015, Waterratten opgelet: deze waterglijbanen zijn absoluut een bezoekje waard. Adrenaline giert je door het lijf en je haalt snelheden die op de provinciale weg verboden zijn. De ene glijbaan nog gekker dan de ander. Durf jij ze aan?

0
Reisnieuws
Bountyeilanden - Kokosnotendromen

31 jul 2012, Ze liggen eindeloos ver uit elkaar, sommige ongelofelijk afgelegen, maar hebben één ding gemeen: ze zijn op eilandgebied echt hét neusje van de zalm. Niet alleen verbleekt elke droom die je ooit had over onbewoonde bountypareltjes bij het zien...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.