Oranjestad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Even weg uit de drukte...

Oranjestad,
Aruba


Aruba en mn Oranjestad worden iha geassocieerd met drukte, zeker als er net weer een paar cruiseschepen hebben aangemeerd.
Toch kun je zelfs midden in het stadscentrum eenvoudig even de drukte ontvluchten. Je hoeft alleen maar even van de drukke winkelstraten af een zijstraat in te slaan. Zoals bv hier de Schelpstraat.
Daar kun je genieten van de authentieke, historische sfeer van Aruba, met prachtige panden zoals hier de nr's 36-44.
Op rij zie je vrnl: pand Henriquez (36-38), vernoemd naar de eerste eigenaar; tegenwoordig is hierin het monumentenbureau gevestigd. Het bestaat uit een zgn stadskunuku (traditioneel Antilliaanse arbeiderswoning) en een koopmanshuis (buiten de foto)
Het groene pand links (no 42) maakt deel uit van het Ecurycomplex, voorheen eigendom van de rijke handelsfamilie Ecury. Het is in mansionstijl opgetrokken en wordt geflankeerd door op no 40 een Caraïbische stadsvilla, tevens geboortehuis van de Arubaanse oorlogsheld Boy Ecury; en links opnieuw een kunuku. Achter deze panden kun je via een mooi bewerkt poortje naar de tuinen.
In dit complex is tegenwoordig het archeologisch museum van Aruba gevestigd dus mogelijk is het er nu wat drukker dan toen ik hier in 2008 was, maar je bent wel even weg van het winkelgeweld.