Reisnieuws

Make-over Piramides van Gizeh

Gepubliceerd: 12 aug 2008 0
Het monument is misschien glorieus, maar een bezoek aan de Piramides van Gizeh was een regelrechte nachtmerrie. De Egyptische overheid onthulde gisteren de eerste voltooide stappen van een uitgebreid project om de piramides toeristvriendelijker te maken.
Door: evanruiten
De piramides van Gizeh worden sinds maandag omsloten door een metalen hek met infrarood sensors en bewegingsdetectors. Een nieuwe entree, uitgerust met zes detectiepoorten en röntgenapparaten geeft toegang tot het wereldwonder. Ook de toiletgebouwen bij de ingang zijn verbeterd. Eenmaal binnen worden de bezoekers nauwlettend in de gaten gehouden door 199 beveiligingscamera's.

Cafetaria en bezoekerscentrum
Het zijn de eerste voltooide stappen van een project dat zeven jaar geleden is gelanceerd om de trekpleister te verbeteren. Op de planning staat nog een nieuwe lichtinstallatie, cafetaria en bezoekerscentrum. Daarnaast moet een boekhandel betere informatie over de piramides geven, want tot nu toe is de toeristische begeleiding namelijk schaars. Uiteindelijk moeten golfkarretjes de toeristen langs de piramides rijden, net zoals nu gebeurd in het Dal der Koningen bij Luxor.

Ongewoon toegankelijk
De Piramides van Gizeh worden jaarlijks overspoeld door duizenden bezoekers. Als toerist wordt je onderworpen aan het spervuur van verkopers die hun souvenirs proberen te slijten. Jarenlang was het wereldwonder vrij toegankelijk voor bezoekers, wat erg ongewoon is voor een vijfduizend jaar oud monument. Vooral als je het vergelijkt met wereldberoemde trekpleisters zoals de Acropolis in Athene of het Colosseum in Rome, waar veiligheid voorop staat en er sprake is van een gecontroleerd aantal bezoekers.

Beter beschermen
De Egyptische overheid wil met de nieuwe plannen de piramides beter beschermen. 'Het was eerst een dierentuin', aldus Zahi Hawass, één van de bekendste archeologen in Egypte. Hij benadrukt dat geen van de vernieuwingen afbreuk zal doen aan de ervaring van het bezoek. 'De piramides krijgen juist hun magie terug.'
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...