Reisnieuws

Onthaasten op zijn Portugees in de provincie Alentejo

Gepubliceerd: 11 apr 2017 0
De Alentejo is de grootste maar dunst bevolkte provincie van Portugal. Je kunt er uren dwalen zonder een andere ziel tegen te komen. De ideale plek om tot jezelf te komen. Maar dat betekent niet dat er niets te doen is, integendeel! Fotografe Manon van der Zwaal en schrijver Alexandra Gossink stelden een to-dolijst samen die je maar wat graag aftikt — op je dooie gemak natuurlijk. Of zoals de Portugezen zeggen, bem devagar .Foto: © Manon van der ZwaalOMGEVING VILA NOVA DE MILFONTES1 Ga golfsurfen bij het eerste lichtDe stranden en baaien van de Alentejo lenen zich perfect voor golfsurfen en zijn een stuk rustiger dan de populaire Algarve. Idealiter sta je in de vroege ochtend al op je plank. ‘Dawn patrol,’ zeg ik tegen fotografe Manon als we in het pikkedonker wegrijden van ons hotel. Het is ijzig koud en de dauw staat op de ramen. Het is nauwelijks lichter als we onze auto op een klif parkeren die uitkijkt over Praia do Malhão, een strand iets ten noorden van het plaatsje Milfontes. We hebben een afspraak staan met vriend Nout, die ik ken uit de tijd dat ik veel in Portugal bivakkeerde. Hij staat bij zijn camper al te wachten met een dampende koffie. De volgende tien minuten tovert de rijzende zon ons een prachtig schouwspel voor – met een kloddertje oranje hier, een streep paars daar – tegen een indigo lucht die met de minuut lichter kleurt. Het is moeilijk de hoogte van de golven in te schatten vanaf hier, vooral omdat er nog niemand in ligt en we dus geen referentiepunt hebben. ‘Kom,’ zegt Nout, ‘je bent hier nu toch, het slechtste wat je kan overkomen is een nat pak.’ En zo is het. Zelfs als  het niet heel mooi is werkt surfen als een actieve meditatie. Rillend kleed ik me om, maar ik gehoorzaam het aloude surfadagium ‘gaan als ze staan’ en denk een paar uur lang aan niets anders dan de volgende golf. Wil je ook surfen in de Alentejo? Onze favoriete baaien, met een goede surf, liggen tussen Odeceixe en Sines. Een goede surfschool vind je in Vila Nova de Milfontes, surfmilfontes.com. Lekker slapen De Hike & Surf Lodge in Vila Nova de Mil- fontes is helemaal ingesteld op, precies, hikers en surfers.  De eigenaar is vrijwilliger voor het onderhouden van de wandelroutes van de Rota Vicentina (zie de tip hieronder) en hij heeft een surfschool. Eenvoudig, schoon, gezellig en midden in het dorp, vanaf € 15, tel. 965839839, surfmilfontes.de. Stil je honger met de lekkerste zeevruchten (en meer) in het restaurant Porto Das Barcas van local Sofia Cabecinha.

 NATUURPARK VICENTINA2 Hike of fiets de Rota VicentinaHet dawn patrol principe valt ook heel goed toe te passen op een fikse hike langs de kust, om het heetste gedeelte van de dag te omzeilen. We volgen een klein deel van de Trilho dos Pescadores, de Vissersroute. De trail loopt van Porto Covo in het noorden ruim honderd kilometer door tot de Cabo San Vicente in Sagres, de uiterste zuidwesthoek van Europa, en 

valt grotendeels binnen de grenzen van het natuurpark Vicentina. Je gebruikt de paadjes die vissers hier al eeuwen maken om naar de zee te komen. Wij zijn een hele ochtend zoet met de rond- wandeling die begint en eindigt in het dorpje Zambujeira do Mar. Daarbij komen we een handvol andere wandelaars tegen, waarvan de meesten de hele route lopen en onderweg in hostels en op campings overnachten. We lopen langs velden waar de damp van de warme aarde omhoog cirkelt, we trekken van baai naar baai, langs kliffen, en zien het licht boven zee steeds veranderen. En uiteraard ontmoeten we vissers. Vissen is hier als fietsen voor Nederlanders, iets wat je gewoon doet. Iedere man en jongen die langs de kust woont is ofwel zelf visser, heeft een familielid die visser is, of vist in zijn vrije tijd. In de vroege ochtend zie je de mannen, en soms vrouwen, vaak halsbrekende toeren uithalen om vanaf de juiste spot hun vis of schaaldieren te vangen. Ze springen of klauteren van rots naar rots. Jaarlijks verongelukken er enkele vissers die van een steile rotswand naar beneden zijn gegleden. De vangst is voor eigen gebruik, al wordt er onderhands nog weleens wat aan lokale restaurants verkocht. Nog niet uitgewandeld? Verlaat dan de kust en volg dan de 230 kilometer lange historische route in het binnenland van natuurpark Vicentina, rotavicentina.com. Of ga wandelen of fietsen op de trails aan de voet van het Grãndolagebergte, net ten noorden van het park. Lekker slapen Hotel Rural Moita Mar in Vila Nova de Milfontes heeft geschakelde kamers in een traditioneel Portugees gebouw. Bijna alle kamers hebben een eigen terras. Er is ook een grote gemeenschappelijke tuin met zwembad, vanaf € 68, tel. 283998207, hotelruralmoitamar.pt.

 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Hotspots: proef de smaak van Azië

Voor een voorproefje van de Aziatische cultuur en cuisine hóéf je Nederland in principe niet uit. Wij gingen voor jou op de Aziatische toer.

Voor een voorproefje van de Aziatische cultuur en cuisine hóéf je Nederland in principe niet uit. Wij gingen voor jou op de Aziatische toer.