Reisnieuws

Nepal: Op weg naar Mustang

Gepubliceerd: 11 apr 2017 0
Verstopt achter het bergmassief van het onder trekkers befaamde Annapurnacircuit ligt een van de meest bijzondere en afgelegen gebieden van Nepal: Mustang. Dit Tibetaans boeddhistisch koninkrijkje was eeuwenlang geïsoleerd van de rest van het land, en heeft zijn Tibetaanse cultuur daarom grotendeels behouden. Wil je dit reisgeheim zelf ontdekken, ga dan snel: de Nepalese regering heeft plannen om een snelweg aan te leggen en zal daardoor het gebied onherroepelijk veranderen.Dag drie van de route (Foto: © Malou van Breevoort)Het is acht uur. De monniken slapen nog. De vijf  buldogs op de binnenplaats van het klooster ook.  We steken onze hoofden om de hoek van de  tempel, waar een leerling-monnik ons verwonderd aankijkt, de slaap uit zijn ogen wrijvend.  Hij springt op van het dunne matrasje waar hij de nachtwacht sliep en trekt een rood kleed aan, met daaroverheen een rode capuchontrui. ‘Team Tibet’ staat daarop met grote blokletters, met op de mouw een Tibetaans vlaggetje. Hij steekt zijn  voeten in al even rode sneakers, zet een mutsje op zijn kort getrimde haar, en lacht naar de bezoekers. ‘Namasté!’ We volgen de jonge monnik naar een klein keukentje boven in het Thubchen-klooster, waar we ons warmen aan een kachel gestookt met gedroogde koeienpoep. Een collega-monnik die zich voorstelt als Kunga Lama gaat rond met een thermosfles melkthee. Aan de muren hangen afbeeldingen  van boeddhistische iconen en kleurige gebedsvlaggetjes, op het aanrecht staat een antieke tv met een al even oude dvd-speler, een stapeltje films ernaast. ‘We kijken graag ’s avonds samen televisie,’ zegt Kunga, een vriendelijk rond gezicht met een vlassig snorretje, terwijl hij een bericht opent op zijn telefoon. Van zijn goeroe in Tibet, zegt Kunga, terwijl hij een berichtje terug tikt. ‘Hij vraagt wat ik aan het doen ben.’ Een dag eerder zijn we aangekomen in Lo Manthang, een middeleeuws vestingstadje in Upper Mustang, een etnisch Tibetaans gebied in het noorden van Nepal. Doordat Mustang zó  afgelegen is, op de woeste hoogvlakte achter de besneeuwde reuzen van de Himalaya, en omdat  de Chinezen hier de afgelopen eeuw wél buiten  de muren gehouden konden worden, zou de  Tibetaanse cultuur hier levender zijn dan in het aangrenzende Tibet zelf, is ons verteld. Daarbij worden pas sinds 1992 toeristen toegelaten in het gebied, en dan alleen als ze bereid zijn een dure permit te betalen. Het toerisme is daarom fijn kleinschalig gebleven. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

Door: Tom Aussems
Dit is het échte IJsland buiten de gebaande paden

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze video krijg je alvast een voorproefje!

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze vide...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.